13-07-08

iPhone

De laatste dagen is er maar één iets dat telt in Belgenland. Het is niet de regeringscrisis en de vraag hoe de toekomst er na 15 juli uitziet, het is niet de ronde van Frankrijk of de Vlaamse feestdag. Ook niet de komende Gentse feesten zelfs niet het feit dat ik congé heb. Nee, alles draait rond de introductie van het nieuwste wonderproduct van de firma van Steve Jobs: de iPhone. Overal zie je advertenties, hoor je mensen erover bezig. De revolutie.

 Wel, eerlijkheidshalve loop ik behoorlijk hoog op met Apple. Maar de hetze rond deze nieuwe telefoon begrijp ik niet, en ik begin er mij steeds meer aan te ergeren. En dat heeft weinig met Apple of de iPhone an sich te maken, maar met het opgeklopte gedoe van de mensen errond. Ik wacht nu al op het eerste 'balletje' (wat een heerlijk Nederlands woord voor snob) dat te pas en te onpas naar zijn iPhone staat te kijken in een café of ergens waar veel volk is, om toch maar de aandacht te trekken. Ofnee, zo één zag ik al in Werchter. Die vond het leuker om op de grond tussen het volk (levensgevaarlijk) met zijn gekraakte iPhone te pielen tijdens een stomend optreden van toch wel één van Belgian finest rockbands, dEUS. Onzin natuurlijk.

 Waar is het gezond verstand? Misschien val ik weer in herhaling en neig ik weer naar mijn merkenblog, maar ik zie het weeral gebeuren. Wat was ik blij toen ik vanmorgen in de krant een stukje las over de iPhone, geschreven door Dominique Deckmyn, de hoofdredacteur van 'ITProfessional'.  Die zette een 8-tal feitjes op een rij, iets waar volgens mij weinig tegen in te brengen valt. Ik citeer ze even:

 Feit 1: de iPhone is een telefoon. Een telefoon, dat zo'n apparaat waarmee je mensen opbelt. Elke telefoon uit het koopjesrek van de Carrefour kan dat. Ja, de iPhone kan ook nog een heleboel andere dingen. De vraag is maar of u met die dingen ook iets gaat doen. Zoekt u een apparaat om vooral mee te bellen, dan kunt u beter een apparaat kiezen dat kleiner, handiger en minder fragiel is.

Uiteraard! Mensen verliezen de focus. Een gsm moet kunnen bellen, sms-en en het is handig als er een klein agendaatje opzit en een wekker. Al de rest is nutteloos. Mijn GSM is nu ongeveer 5 jaar oud, en van 75% van de mogelijkheden van toen maak ik nu al geen gebruik. Wat is dan de meerwaarde van een iPhone? Geen enkel fototoestel in een GSM maakt zo'n mooie foto's als mijn fototoestel. Ik heb 24/24, 7 op 7 mogelijkheid tot toegang op het internet, dus waarom zou ik in godsnaam op een feestje ergens de noodzaak voelen om mijn e-mails te checken? En ik heb al twee MP3- spelers (dank u wel werk :) ) waaronder een iPod en één met radio-ontvangst, dus wat heeft de muziekfunctie op een GSM voor nut voor mij? Om maar enkele voorbeelden te geven. 

Feit 2: de iPhone is duur. sommige mensen beweren nu dat dat niet waar is. de iPhone is spotgoedkoop zeggen ze. Hij wordt hier in België alleen maar duur verkocht vanwege dat domme verbod op koppelverkoop. onzin. In België betaalt u de iPhone meteen wat hij werkelijk kost: dik 500 euro. In het buitenland betaalt u de helft van dat bedrag vooraf, en de rest op afbetaling, via uw telefoon rekening.

525 Euro voor een GSM! En maar mekkeren over de koopkracht die daalt en dat alles zo duur is... Ja kijk, hebben we dat niet voor een stuk zelf in de hand? Alles moet van een merk zijn tegenwoordig, de reis kan niet exotisch en avontuurlijk genoeg zijn en de speeltjes niet duur genoeg. Als je iets te duur vindt, koop het dan niet. Ik vind het absurd dat ik moet horen over koopkrachtdaling en dat alles zo duur is, van iemand die net een 127cm full HD plasma in zijn living heeft gedropt en lustig op zijn iPhone staat te tokkelen. En maar mekkeren dat de benzine/Diesel 5 eurocent de liter opslaat...

Feit 3: andere vergelijkbare telefoons zijn minstens even duur. Meestal zelfs nog duurder. Dus als u al die toeters en bellen écht wil gebruiken, dan kunt u gerust een iPhone kopen. Tenzij u het handiger vindt om een apparaat te gebruiken dat knopjes heeft: dan moet u veeleer bij een Blackberry zijn

Feit 4: wie vrijwillig op het web surft met een telefoon, is gek of een masochist. Geen enkele telefoon - nee, echt geen enkele - is geschikt om op het web te surfen of om er e-mails mee te versturen. Met een heel dure telefoon en een speciaal, duur abonnement, is het technisch wel mogelijk, maar geen redelijk mens zal dat ooit vrijwillig doen als er een alternatief is. Daar zijn laptops voor uitgevonden.

Feit 5: van alle dure, met nutteloze toeters en bellen overladen telefoons is de iPhone op dit moment de beste. Daar is vrijwel iedereen het over eens, dus dat zal dan wel kloppen. Het half dozijn andere telefoons die er identiek uitzien en ongeveer dezelfde functies hebben, hebben wij niet uitgeprobeerd, maar iedereen verzekert ons dat ze 'minder gebruiksvriendelijk' zijn.

Nog zoiets. Overal wordt geschermd met de gebruiksvriendelijkheid. Wat er niet gebruiksvriendelijk aan mijn oud gebakje is, mag iemand mij anders wel eens komen uitleggen :)

Feit 6: gebruiksvriendelijkheid is een kwestie van smaak; Heel wat mensen zullen u verzekeren dat de iPhone gebruiksvriendelijker is dan welk ander apparaat ook. Vraag ze wat er dan zo moeilijk was aan de bediening van hun vorige telefoon en het wordt al stiller. Persoonlijk vinden wij de echte knopjes, met nummertjes op, de meest gebruiksvriendelijke manier om iemand te bellen, maar die voorkeur willen wij niemand opdringen.

Feit 7: design is ook een kwestie van smaak. het staat iedereen vrij om te vinden dat de iPhone het hoogtepunt van stijlvol, minimaal ontwerp is. Maar u mag het ook een wat lompe vierkante plak metaal vinden, die bovendien slecht in uw zak past. Alleen zegt u dat de volgende weken best niet hardop.

Feit is: Apple spullen zien er altijd bijzonder gelikt uit. Alleen vrees ik dat de iPhone allesbehalve praktisch is. Ik vind mijn iPod al een onhandig ding om mee rond te lopen, laat staan de grotere iPhone. Waar moet een gast die kwijt? Vandaar dat iedereen er zo lustig loopt op te tokkelen of overdadig de emails mee checkt. Dat ding kun je gewoon niet kwijt in een broekzak.

Feit 8: u kunt leven zonder iPhone. Ja, in tegenstelling tot wat de media en uw snoeverige vrienden u voorhouden, is het in 2008 perfect mogelijk om een vol, evenwichtig en zelfs gelukkig leven te leiden zonder het bezit van een iPhone.

Amen!

 Overigens, de waarheid ligt altijd in het midden. Dit is geen pleidooi tegen de iPhone, zeker niet. Alleen zie ik weer dat mensen alle perspectief verliezen en zich als een bezetene op iets gaan storten dat puur status is. Er zijn wachtlijsten dat het geen naam meer heeft. Maar toen de verkoper 0 antwoordde op de vraag hoeveel gsm's van meer dan 500 euro hij anders per week verkoopt, moest ik toch wel even gniffelen. Dus, koop gerust een iPhone, het zal mij worst wezen. Maar als ik u ooit betrap dat u loopt te mekkeren over dalende koopkracht, over het feit dat de benzine/diesel is opgeslagen of dat de Schuur 2.5 euro voor een pils vraagt op de wei van Werchter, wel dan debatteer ik u onder tafel. U weze gewaarschuwd :)

 Groet,

Tom

 

ps: hoe was Werchter? Muzikaal ietsje minder dan vorig jaar, maar qua groepje en sfeer: ongeëvenaard.

Toppers: Moby, Editors, Digitalism, dEUS (sfinx Pawlowski is toch de vleselijke vorm van 'cool'), Radiohead (!!), The National, Monza en Born slippy van Underworld Live :)

Twijfels: Sigur Ros. Ik ben er nog altijd niet uit. Geniaal of wansmakelijke kitsch? De zanglijn van de eerste drie liedjes had ik wel door na 5 minuten. Jammergenoeg duurden die eerste drie songs een groot halfuur. Ik ben er ook nog niet uit waarom de zanger een halve fazant in zijn nek droeg en waarom hij heel het optreden lang zijn elektrische gitaar met een strijkstok beroerde. Uiteindelijk wel een goed optreden gezien, maar het sprookjesachtige en het kippenvel bleef weldegelijk uit bij mij. Ik zie het niet :) Het leek mij allemaal nogal arty-farty te zijn om arty-farty te zijn, zonder meer. Ik ben er dus nog niet uit :)

 

20:08 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Gniffel. Ik loop ook hoog op met Apple (grote Imac lover :-D). Maar bij de Ipod haakte ik al snel af. Veel te veel hype. Nood aan diversiteit. Diversiteit stimuleert creativiteit. Lang leve het dienen van een hoger doel :-D

De Iphone ontmoette ik voor het eerst in NY. Eerste idee: zie hoe schattig! Tweede idee: grommel. Niet praktisch, nog niet helemaal op punt en last but not least: wat the hell zou ik in België gaan aanvangen met een speelgoedje dat overal op het web kan? In het buitenland heb je ten eerste al veel goedkopere internetverbindingen. En ten tweede hebben de meeste grootsteden overal gratis wireless internet ter beschikking... behalve uiteraard België. Een goed initiatief voor wie het kan bekoren. Maar ik hoor daar alvast niet bij :-p

Lang leve diversiteit!

Gepost door: Trits | 14-07-08

mja..de iphone ik heb nooit ontkend dat ik dit een zeer mooi dingetje vind en toen het uitkwam was ik net als zovelen echt helemaal zot van het design. Maar nu begint het mij ook stilaan de keel uit te hangen. Zeker met al die zever van wachtlijsten en die belachelijk dure prijs en nog het beste van al: ze zijn nu al uitverkocht haha. En al zeker nadat ik er de meest verachtelijke figuren mee zien rondlopen heb
nee thoeft niet meer voor mij.
mijn gsm is wel kapot en ik heb nu terug mijn reserve-gsm die nog goed werkt. Maar ik vrees dat hij niet lang meer gaat leven en dan moet ik mij zowieso een nieuwe telefoon aanschaffen. Dan laat ik mijn zus misschien een iphone meebrengen uit new york tegen een redelijke prijs (ik blijf het een van de mooiste designs vinden) ofwel koop ik mij gewoon een andere goedkope. Maar mijn beestje blijft nog wel effe leven :) kvoel het

Gepost door: Maxie | 14-07-08

hihi en je ervaring met sigur ros.. wacht tot sg dit zal lezen :p hij zal u verzekers trachten te bekeren

Gepost door: Maxie | 14-07-08

@Maxie: wel, kheb ook even gedacht om mijn broer er één te laten meenemen uit San Fransisco, ma waarom eigenlijk? Over het design ben ik helemaal eens: sober en strak. Helemaal mijn ding, dat weet je ook wel. Ma als ik dan zie hoe groot het eigenlijk is, is het voor mij een allesbehalve handig ding. Als meisje kan die nog kwijt in een handtas ofzo, maar als gast? Ik loop nu al ambetant omdat mijn portefeuille en mijn sleutels in mijn broekzak zitten. Dus mijn huidige GSM neem ik eigenlijk nu al nergens mee tenzij ik echt bereikbaar moet zijn. Wel, als die iPhone dan zo groot is, dan kan ik die echt nergens kwijt. Dus gewoon een onhandig ding. En veel te veel nutteloze opties. GPS? Handig, maar die zit al ingebouwd in mijn auto. Fototoestel? Geef mij maar mijn digitale camera, maakt veel betere foto's. Internet? haha, juist ja. iTunes? Handig, maar ik heb al een overschot aan Mp3-spelers. Zo'n toestel heeft voor mij geen echte meerwaarde, dus ik laat het. Zeker aan die prijs. My good old Nokia zal het nog wel even volhouden :) Al twee Werchters enzo overleefd, dus het is een taai ding :D En ik weet wel leukere dingen te vinden voor 525 euri dan en iPhone waar binnen drie maanden toch niemand meer van opkijkt.

En Sigur Ros. Ja, ik zeg het: goed concert, maar niet meer dan dat. En ik had meer de indruk dat ze speciaal wilden zijn om speciaal te zijn. Beetje fake zelfs. Ze doen het niet echt voor mij. Zeker met zo'n sobere, maar pure groep als Radiohead er achter. Zelfs zonder de ouwe hits (op Paranoid android na) een beklijvend concert gezien. De klasse druipt gewoon van Thom Yorke af. Kvind het nog altijd spijtig dat ze 'Fake plastic trees' niet hebben gespeeld. Alhoewel, ik denk dat ik gewoon zou staan bleiten midden de wei :D Zelfs na 100 keer beluisteren op de iPod krijg ik er nog steeds kippenvel en een brok in de keel van :)

Gepost door: Tom | 14-07-08

Een Iphone. Ik vrees dat het niet voor mij zal zijn. Ik heb nog niet eens een Ipod. (ja, I know, maar mijn mp3's werken uitstekend en zo heb ik meer geld voor andere dingen)

Ik zag de Iphone zo ongeveer in elke etalage, toen ik laatst ging shoppen. En dat ding is dus echt GROOT. Past nooit in mijn broekzak. Wat geen probleem is, omdat ik van mijn leven nog niet zoveel geld aan een 'gadget' heb gegeven en dat ook nooit zal doen. Al vond ik G. (Kleine Zus) wel heel erg overtuigend. Elke keer dat we weer een poster zagen riep ze heel enthousiast 'Kijk !! Hier verkopen ze ook de Iphoen !! Ga jij die hier kopen J. ???'

Maar wat ik eigenlijk kwam doen, was laten weten dat ik weer terug ben. x]
En ik hoop voor echt dit keer.

+ volgend jaar mag ik naar Werchter ! Dit jaar mocht ik eigenlijk ook wel, maar we waren in Frankrijk at the time. Ik kijk er al naar uit !

Gepost door: Miss S | 15-07-08

Hihi je laatste alinea over de Iphone. Groot gelijk Tom, ik beaam ongeveer je hele blog.
Eneuh, die enkele liedjes die ik van Sigur Ros al gehoord heb, vind ik wel cool, hoewel ik ze nog nooit live heb zien optreden natuurlijk :)

x

Gepost door: Forseti | 15-07-08

Helemaal eens met je iPhone-betoog, met je muziekkeuze op Werchter iets minder :)

Gepost door: Nina | 16-07-08

hihi zou niet meer weten hoe dat ding eruit ziet...
ik heb de op de tv gezien dat ze er voor in de rij stonden, een heel feest maakte ze er van.. De eerste koper werd breeduit op de tv gezet, tjonge tjonge wat een gedoe.. Maar goed ik moet hem wel hebben gezien op tv maar hoe hij eruit ziet, tja dat ben ik vergeten.. Geen interesse dus van mijn kant. Geef maar een simpele gsm, bellen dat is wat ik er mee doe..
O ja, en een smsje sturen naar mijn lief in Belgie hahaha.. De rest heb ik nog nooit gebruikt.

dus je blog daar kan ik me wel in vinden en in Nederland was het hetzelfde als bij jullie een hoop toestanden om de Iphone..

Groetjes van Karin

ga nog even verder neuzen op je site....!!!

Gepost door: catharina | 16-07-08

i phone gaat het hier om de i phone??????
Gewoon om duidelijk te zijn e!

Gepost door: tilde | 18-07-08

iPhone? waar?

iPhone? Youphone?

Gepost door: Tom | 18-07-08

De commentaren zijn gesloten.