19-07-08

Film: A clockwork orange *****

decoration

Film: A Clockwork Orange

Land: UK, 1971

Regisseur: Stanley Kubrick

Voornaamste acteurs: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Adrienne Corri, Miriam Karlin

Samenvatting:

Alex DeLarge (Malcolm McDowell) is leider van een bende. Samen met zijn makkers Pete, Georgie en Dim bestaat een avondje plezier voornamelijk uit vechtpartijen, verkrachtingen, afrekeningen en het in elkaar slaan van dronken daklozen. Kortom, some of the good old ultraviolence. De lakse houding van zijn ouders zetten hem er zeker niet toe aan om op het goeie pad te komen. Als echter twee van zijn kompanen hem niet meer als leider willen aanvaarden, loopt het helemaal fout. Alex loopt in de val, en er valt een dodelijk slachtoffer.

Alex belandt in de gevangenis voor moord. 14 jaar. Na twee jaar krijgt hij echter de kans om vervroegd vrij te komen, indien hij wil dienen als een proefkonijn voor een nieuw medisch experiment van de regering. Die willen geweldenaars, zoals Alex, behandelen. Door een speciale medische behandeling krijgen de geweldenaars een fysieke afkeer van geweld. Met veel trots wordt de 'behandelde' Alex voorgesteld. Uiteindelijk blijkt het project heel wat bijwerkingen te hebben en wordt Alex een speelbal van politieke spelletjes. En of het uiteindelijk allemaal iets oplevert? Daar is de slotscène vrij duidelijk in.

Beschouwing:

Er zijn renners, er zijn goeie renners en er is Eddy Merckx. Er zijn auto's, er zijn mooie auto's en er is de Ferrari 288 GTO. Er zijn regisseurs, er zijn topregisseurs en er is Stanley Kubrick. De cinematografie, de perfectie, de uitstekend gecaste acteurs, de visuele spelletjes en de briljante soundtrack. Alles klopt gewoon. Zoöok bij deze verfilming van de roman van Anthony Burgess. Uiteraard zien velen enkel de oppervlakkige dingen. Inderdaad, er is massa's geweld, het traditionele Kubrickiaanse naakt, verkrachtingen, noem maar op. Maar er zit meer achter. Het stelt vragen over de maatschappij, die mensen creëert, ze veroordeelt, ze vervolgens als slachtoffer opvoert en tenslotte weer omarmt. Het grappige is dat Burgess en Kubrick dit op een even onconventionele manier doen als de behandeling die het hoofdpersonage in de film ondergaat. De film is op aandringen van Kubrick zelf in Groot-Brittanië gedurende 29 jaar niet vertoond vanwege dreigbrieven en geweld geïnspireerd op de film. Het spreekt van zelf dat de film in de meeste landen enorm gecensureerd is. Gelukkig hebben we daar in de lage landen niet zoveel last mee.

Kubrick is en blijft één van mijn favoriete regisseurs allertijden. Zijn palet telt films in alle genres. Van science-fiction (2001: A space Odyssey), komedie (Dr. Strangelove), Vietnam-film (Full Metal Jacket), psychologische horror (The Shining) tot kostuumdrama's (Barry Lyndon). Maar telkens weer op een ontstellend hoog niveau, telkens met dat ietsje extra en een knipoog. Akelige perfectie. De eerste 5-sterren film dus. Hoe kan het ook anders :)

 

Score: 5/5

Cinefiele groet,

Tom

11:58 Gepost door Tom in Filmbesprekingen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Volgende flimavond: 26/7 @ Limburg. Spring gerust binnen met enkele aanbevolen masterpieces, want ik ken er nog steeds niks van :-D

Gepost door: Trits | 19-07-08

Net als jouw twijfels over Sigur Ros, heb ik nog altijd geen flauw idee wat ik over deze film moet denken eigenlijk...

Gepost door: Nina | 20-07-08

Dat is net het leuke Nina, verschillende interpretatiemogelijkheden. Topper in dat genre blijf voor mij nog altijd Memento. Zo één keer in het jaar haal ik die dvd uit, bekijk hem en heb ik een 'aha'-erlebnis waarbij ik denk het verhaal te vatten. Tot dan blijkt dat ik de vorige keer net het omgekeerde dacht. En de keer er na weer helemaal iets anders. Of hoe één film kan blijven boeien.

Bij A clockwork en The Shining van Kubrick heb ik dat ook. Het maakt niet uit hoeveel keer ik ze al gezien heb, ze pakken je mee voor een rit van ruim 2 uur, om je dan ergens anders half suf uit te spuwen. Zo hoort cinema te zijn voor mij :)

groet,
Tom

Gepost door: Tom | 21-07-08

De commentaren zijn gesloten.