26-07-08

Humor!

Er is humor, en er is humor. Jarenlang kwamen we in Vlaanderen niet verder dan de brave huis-tuin-en-keukenhumor. Alles wat ietwat experimenteel was, werd verbannen naar een onooglijk laat uur ergens op Canvas. Ook wat Vlaamse producties betreft. Ik geef toe, niet alles is even toegangkelijk en ook niet alles was even geslaagd. Maar programma's als 'Kijk eens op de doos' en vooral 'De vloek van Vlimovost' zijn toch dingen die gezien mochten worden. Nu weet ik ook wel dat dat soort programma's niet om 21u00 de zondagavond in prime-time moeten komen, daarvoor is de humor te specifiek. Maar toch, 23u30 ergens de vrijdagavond? Wat voor uren zijn dat nu.

Gelukkig komt daar heel voorzichtig verandering in. 'In de gloria', 'Het Eiland', 'Het geslacht de Pauw' en ook 'Willy's en Marjetten' werden voorzichtig toch prime-time gebracht. En met het nodige succes. Tuurlijk zijn er de traditionele zagen die het niet kunnen vinden dat met hun belastingsgeld dergelijke zever gemaakt wordt. Ja, precies alsof ik het leuk vind om met mijn belastingsgeld 37 keer dezelfde aflevering van de kampioenen moet bekijken. Nee, dan ga ik gewoon andere dingen doen. Vlaanderen moet maar eens af van zijn juk en zijn conservatieve denkbeelden, zeker op het gebied van humor. Iedereen heeft recht op humor, dus ook mensen als ik die 'FC de kampioenen', 'Lili en Marleen' en dergelijke dingen helemaal niks vind. Ik begrijp ook de commotie rond een Geert Hoste niet. Al ruim tien jaar elk jaar opnieuw met dezelfde show komen? Jaar na jaar kwel ik mezelf en kijk ik rond nieuwjaar toch nog eens om te zien of er een greintje verbeterin in zit. Helaas. Verder dan gemiddeld twee keer glimlachen kom ik niet.

Nee, dan staan ze wat humor betreft in Nederland al tientallen jaren verder dan ons. een heel breed scala aan cabaretiers, voor elk wat wils. Mensen die ook telkens met een nieuwe show en nieuw materiaal komen ook, Geert... Ook hun humorprogramma's zijn van een beduidend hoger niveau. Zelfs voor de jeugd! Ik denk aan 'Villa achterwerk', 'Rembo en Rembo' en zelfs 'Theo en Thea'. En verder 'Creatief met kurk' en het onnavolgbare 'Kopspijkers'.

Er is echter één trio dat voor mij zowat het summum qua humor is, namelijk de drie van 'Jiskefet'. Tussen 1990 en 2005 zorgden Michiel Romeyn, Herman Koch en Kees Prins met hun sketches en shows voor dé definitie van goeie humor. Briljante acteerprestaties, absurde, snijdende humor en belachelijke typetjes zorgen steeds weer opnieuw voor lachsalvo's bij mij. Ook al heb ik sommige sketches al tientallen keren gezien. Maargoed, als het nu over 'de Lullo's', 'debiteuren en crediteuren', of talloze andere sketches gaat: beelden zeggen zoveel meer dan woorden.

Hopelijk genieten jullie er even veel van als ik.

'Hoer'

 

'Marcelle Luister'

 

'De voetbalvader'

 

'Debiteuren en crediteuren: Sinterklaas Deel 1' met Hans Teeuwen

 

'Debiteuren en Crediteuren: deel 2' 

 

'Wiedergutmachungsschnitzel'

 

'Darts'

 

 

14:02 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

stop de broodroof door onprofessionele humoristen mooi dat U ook de professionele humor verdedigt, de vakbond der professionele stand-uppers is U dankbaar.
Jiskefet rules

Gepost door: koen | 26-07-08

En bij deze wordt een dosis goede humor gelijk beloond met een awardstokje! Deze prijs kan u welverdiend en gratis oppikken op de bits! :-)

Gepost door: Trits | 27-07-08

Cool, kende amper iets van die filmpjes, u heeft mij weer maar eens wat cultuur bijgebracht :)
(Lachen trouwens!) xxx

Gepost door: Forseti | 28-07-08

De commentaren zijn gesloten.