02-08-08

Maar zwem dan toch gewoon!

Sporten, gezond voor lijf en leden zoals iedereen wel weet. Om te beginnen ben ik het daar al niet mee eens. Bij veel sporten kun je je lelijk blesseren. Zo zijn alle sporten waar een bal aan te pas komt, potentieel een gevaar voor de hersenen van de man. Of toch volgens de visie van degene die nog altijd van mening zijn dat een vent/man/jongen met zijn penis denkt. Uitzonderingen bevestigen nog altijd de regel dames, maar dit terzijde. Potentieel gevaarlijk zijn ook alle sporten waar geen rechtstreeks contact met de grond is. Het hoeft geen betoog dat een wielrenner, motocrosser of skiër zwaar op zijn harses kan gaan op een keur van ondergronden: asfalt of hout in het geval van de wielrenner; modder, gras, aarde of asfalt in het geval van de motocrosser; sneeuw in het geval van de skiër en gras in het geval van de skiër die zich van seizoen heeft vergist. Uiteraard met bijhorende schaafwonden, breuken, gescheurde ligamenten en het bijhorende hoongelach van vrienden, familie en collega's tot gevolg.

Nee, de geschikte sport kiezen is een belangrijke en fundamentele keuze in het streven naar een fitter en afgetrainder lichaam. Zeker al om de sport te kunnen volhouden. Velen beginnen in een bevlieging, en geven na twee weken al op. En dat kan niet de bedoeling zijn, nietwaar?

 Voor ons, de niet beroepssporter die toch wel eens wat aan de conditie wil gaan doen, is er al zeker 1 heel belangrijke parameter in het kiezen van de sport: de flexibiliteit in het beoefenen van de sport. Iedere werkende of studerende mens weet maar al te goed dat de kans dat je net moet overwerken of net die taak of verslag moet afwerken op je sportavond, vrij reëel is. Vandaar: kies een sport die niet afhankelijk is van een bepaalde dag. Om die reden kunnen al meteen heel wat sporten geschrapt worden. Teamsporten bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel is ook dat de meeste teamsporten toch vaak een bal vereisen. Kijk, weeral minder gevaar op blessures. Individuele sporten genieten toch de voorkeur, of toch sporten waar je maximaal met twee moet voor zijn.

Ah, ik hoor het u al zeggen: lopen. Neen, helaas. Lopen is een sport voor de liefhebbers van pijnlijke hielen en overbelaste kniepezen. Daarenboven hangt lopen veel te veel af van externe factoren. Je moet al flink besmet zijn van de loopmicrobe (of gewoon puitonnozel zijn) om des winters bij -5 graden celsius te gaan lopen. Hetzelfde geldt bij veel wind, veel regen of te warme temperaturen. Degelijke loopschoenen komen met een prijskaartje die bijna niemand er voorover heeft (en dan maar zagen over pijnlijke knieën). Naadloze sokken, short, lange broek, ademend ondergoed, loopshirtjes, zweetbandjes en een onvermijdelijke MP3-speler zijn nagenoeg noodzakelijk. Om nog maar te zwijgen van alle extra was en strijk die erbij komt kijken. Nee, lopen is alles behalve handig.

Fietsen. Vlaanderens populairste sport naast voetbal. Menig kalende man met overgewicht waant zich vaak één of andere Tom Boonen of Carlos Sastre. Heroïsche gevechten met de natuur. 'Hoe sterk is de éénzame fietser die kromgebogen over zijn stuur, tegen de wind... zichzelf een weg baant' zong Boudewijn de Groot ooit. Wel, hoe dwaas is zo'n fietser wel niet, zeg ik? Ook hier gelden quasi dezelfde nadelen als bij lopen. De risico's op blessures zijn hier zowaar nog groter. En de begininvestering is al helemaal niet van de poes. Want een gewone koersfiets is voor velen natuurlijk niet goed genoeg. Nee, een Eddy Merckx, een Bianchi of een Pinarello. Voor minder gaan de meeste mensen niet. Verder nog een kilometerteller, een helm, speciale schoenen, professionele voeding en isotone dranken... En dan die kleren mensen! Mijn god! Stiekem denk ik wel eens dat de meeste eigenlijk balletdanser wilden worden. Maar omdat ze de guts daar niet voor hadden, hebben ze dan maar een andere sport gekozen waar ze wel ongehinderde in een spandex kunnen verschijnen. Een spandex met een zeemvel dan nog! Daarenboven zijn ook hier de weersinvloeden niet te onderschatten. Om nog maar te zwijgen van de winterperiode, waar het pas om 10u00 's morgens opklaart en de zon om 14u00 alweer een duik onder de horizon neemt. Nee, fietsen is geschikt voor de zondag in de zomer, een relaxt uitje met het gezin. Maar als sport? Neen, helaas niet.

Tennis/squash. Probleem van deze sporten is al dat er minimaal 1 medespeler gevonden moet worden. Daarnaast moet een terrein gehuurd worden en zijn er nog tal van andere potentiële problemen. Tennis bevat een bal! Potentieel gevaarlijk dus voor mannen. En squash? Squash heb ik nooit begrepen? Wat is de fun om met twee in een houten hok opgesloten te worden, elkaar wat voor de voeten te lopen en snoeihard te staan meppen op een balletje dat daar ook niet zelf om heeft gevraagd? Om dan nog maar te zwijgen van dat gruwelijk gepiep van de schoenen op het parket. En alsof dat nog niet genoeg is, is er dan nog één glazen wand waar iedereen kan staan gapen naar de twee spelers, als waren het goudvissen in een bokaal. Niemand staat toch voor zijn plezier naar dit soort ongein te kijken? Ja, ik soms wel. In de hoop vooral, dat één van de twee vergeet dat er een glazen wand is en er zichzelf met een doffe knal tegen te pletter loopt. Dan zou ik inderdaad een staande ovatie geven. Pas dan wordt squash interessant!

Nee, om maar te zeggen: de sport der sporten dames en heren, dat is zwemmen. Ja, zwemmen. Ga maar na:

- je bent compleet onafhankelijk van het weer. Of het nu sneeuwt, regent, waait, donker is of niet, dat maakt in een binnenbad helemaal niks uit. Daarenboven kan je, als het mooi weer is én er een buitenbad ter beschikking is, ook daar je geliefkoosde sport beoefenen. En bestaat er iets heerlijkers om op een warme, vochtige zomerdag, een fris zwembad in te duiken? Ik dacht het niet!

- Zwemmen is één van de allergezondste sporten. Het is uitermate goed voor het hart en de bloedsomloop. Daarenboven speelt de zwaartekracht in het water quasi niet mee, zodat gewrichten nauwelijks belast worden. Het is een training voor nagenoeg alle spieren van het lichaam, zeker als je verschillende zwemstijlen hanteert. Vooral heel goed voor schouders, armen, benen en billen, maar evengoed voor de rug en de buikspieren. En bij een uurtje zwemmen, verbrand je stukken meer caloriën dan bij andere sporten.

- Zwemmen is spotgoedkoop! Ik betaal 75 euro voor een jaar abonnement (60 euro indien ik inwoner van de stad was waar het zwembad is ;) ), een goeie 20 euro voor een zwemshort en 10 euro voor een zwembril. En dat is het. Zwemmen maar.

- Zwemmen is handig. Geen last van zweet of plakkerige kleren, geen onnodige extra was en gestuntel met strijkijzers. Meteen uit het zwembad en douchen.

En vooral, zwemmen is prettig en relaxed. Het kan met gezelschap, maar het hoeft niet. Wegens een uitgroeiende nagel (ja, ook ik ben niet altijd even handig ;) ) was ik er nog niet toegekomen, maar eergisteren de draad weer opgenomen. Ondertussen staan er weeral 5 zwemkilometers op de teller. En daar komen er morgen weer een paar bij.

Tot in het zwembad!

Groet,

Tom 

21:21 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Je hebt gelijk wat lopen betreft (nie goe voor ligamenten en botten, zeker ni op asfalt) maar lopen hoeft toch niet noodzakelijk duur te zijn. Mijn nike air"s heb ik van op ebay (19 euro!) mijn kleren ook van op ebay (nieuw met labels) en ja misschien het enige dure is de mp3 speler maar die kan je nog voor allerlei gelegenheden gebruiken toch. En ik vind het heerlijk dat je in de natuur bent.
Zwemmen is inderdaad de allergezondste sport (en superleuk!). En ik ben het met alles eens. Just 1 belangrijk nadeel die ervoor zorgt dat ik ni zo graag in een openbaar binnenzwembad zwem: hygiene! Ge kunt er wratten, schimmels en huidziekten oplopen (en geloof me ik heb al een aantal van die ergerlijk hardnekkige dingen opgelopen!) En dan dat drijvend snot soms bjakkes. Als ik kan kiezen zwem ik liever buiten in de natuur maar das natuurlijk weersafhankelijk :(.

Gepost door: Maxie | 03-08-08

Squash is zeer plezant, maar je moet de conditie en lenigheid voor hebben natuurlijk of het toch willen aankweken. De onmogelijke ballen terugspelen en toch nog het punt halen is juist de fun. Zeker via het glas proberen terug te spelen is vrij moeilijk, maar als het lukt en je wint het punt is het wel een kick.

Maar zoals vaker: ongekend is ongemind

Gepost door: summer ghost | 03-08-08

Lol, waar ga jij wel zwemmen dan Maxie? :D Je kan altijd iets oplopen das wel waar, maar waar ik ga is het echt altijd piekfijn in orde. Er wordt constant gepoetst, en ik heb nog nooit ergens vuil ofzo ontdekt. Zelfs de toiletten liggen er altijd kraak en kraaknet bij. Daarbij is alles compleet vernieuwd de afgelopen twee jaar: binnenbad, kleedruimtes, douches, buitenbad, ... En ze moeten wel chloor enzo in dat water doen hé, dan lost dat snot meteen op hihi :D Ik zeg niet dat ik niet buiten in de natuur zou zwemmen, maar qua hygiëne en potentiële 'gevaren' denk ik nog altijd dat er weinig natuurzwemplekken kunnen tippen aan een zwembad :)

En buitenzwemmen afhankelijk van het weer? Hmm, dat vind ik niet hoor. Je moet eens buiten zwemmen als het regent, iets zaligers bestaat er echt niet! (ja, buiten zwemmen in de winter is natuurlijk weer iets anders hé ;) )

Gepost door: Tom | 03-08-08

De kleine-mannen-pis verzacht in ieder geval wel de chloorsmaak bij een occasioneel binnengehapte slok zwembadwater. Veel plezier!

Gepost door: pierreducoin | 03-08-08

Nee, nee, nee en nog eens nee:

1. Sporten is fantasties.
2. Fietsen en MTB'en is fantasties. Evenals tennis en squash. En 3412321 andere sporten. Ook poetsen en strijken horen thuis in het lijstje der topsporten.
3. Zwemmen is fantasties, en kan zeker ook buiten in het onweer.
4. De allerallerleukste sport nà zwemmen is ongetwijfeld dansen. Megacalorieverbrandend en superboost voor je humeur. Dè aanrader voor alle breedsmoelkikkers :-D

Helemaal gelijk:
1. Lopen is stom. Naast ongezond gewoonweg stom. And God knows I've tried in so many different environments. Bleh.
2. De allerallerleukste sport doe je inderdaad met twee. Tenzij meer een voorkeur geniet :-D

Walhalla!
Fie, back from Emsterdem

Gepost door: Trits | 03-08-08

Hola, ik zeg nergens dat ik sporten niet fantastisch vind hé :) Anders zwem je geen 7250m op een beurt of drie de laatste vier dagen. En fietsen is ook wel tof, maar niet als sport-sport. Meer als ontspanning opt gemak zo een toertje doen in de zon :)

En de leukste sport? Ik sport altijd alleen Trits haha :D

groet,
Tom

Gepost door: Tom | 04-08-08

Ieeeeeeeeeeew, viespeuk :-p
Zie, nu ben ik helemaal upset :-o

Gepost door: Trits | 07-08-08

Jij? Upset? dat ik dat nog mag meemaken hihi :D

Gepost door: Tom | 07-08-08

De commentaren zijn gesloten.