06-08-08

Naakt, bloot en ongekleed.

Ja, ook deze knakker heeft nog altijd verlof. En wat doet een mens in zijn verlof? Juist, dingen die hij/zij anders tijdens de werkweek niet kan of wil doen. Nutteloze dingen vaak. Zoals tot een gat in de nacht voor de plasma hangen. Zo ook ik. Toen stootte ik toch wel op een heel vreemd fenomeen. Namelijk een programma op MTV. Nu is MTV zowiezo al een bijzonder vreemd gegeven op zich. Vroeger, in the good old days, draaiden ze clipjes, hele dagen lang. Vaak met goeie, alternatieve en vernieuwende muziek. Of deden ze spéciallekes, denk maar aan de akoestische optredens. Dat van Nirvana is en blijft legendarisch. De laatste jaren echter, glijdt MTV wat af, verliest het zijn eigen core-business wat uit het oog. Het begon met programma's als Jackass. En nu zijn er talrijke spin-offs (Bam Margera, Dirty Sanchez,...) en andere programma's.

Goed, gaat het hier over MTV en zijn programma's? Neen. Maar MTV staat wel als rolmodel voor mijn betoog. Terwijl het in programma's als Jackass en Dirty Sanchez normaal is dat er lustig in de ballen van venten wordt getrapt, tepels worden doorboord en andere onnozele ongein wordt tentoon gespreid, kan zo'n zender dan blijkbaar niet om met naakt. Echt naakt dan, niet het naakt van danseresjes met wiebelende borsten, doorboorde navels en lillende billen die je in nagenoeg elk videoclipje ziet. Nee, MTV heeft een programma voor 'late night clipjes'. In 'Girls on film' van Duran Duran (uit 1984) is heel wat bloot te zien. Topless modderworstelen, vrouwen in doorzichtig plastiek ondergoed. Gewaagd en met een sexuele ondertoon. Maar ook normaal bloot wordt verbannen naar dit programma. Zo komt in Gobblidinges van Sigur Ros (2008), veel 'gewoon' naakt voor. Naakte mannen en vrouwen, die wat door het bos rennen, baden in een rivier. Inderdaad, er zijn wat penissen en blote borsten en vagina's te zien.  En dat is blijkbaar genoeg om deze 'uncut' versie naar een heel laat uur te verbannen, terwijl er helemaal geen sexuele spanning heerst. Die mensen zijn gewoon toevallig bloot. Waarom het dan niet tijdens de normale uren kan uitgezonden worden, dat begrijp ik niet?

Het is een paradox die trouwens niet alleen opgaat voor MTV. In puriteins Amerika is er heel schandaal als de tepel van Janet Jackson zichtbaar was op nationale tv tijdens de pauze van de Superbowl. Moet dat? Nee, dat moet niet. Dit is ook geen oproep om een zondvloed aan tepels op het tv-scherm te gooien. Maar het is en blijft gewoon een tepel, wees eens serieus. Een onderdeel van het lichaam. Wat is het probleem? Mag een kind geen borst zien dan of een penis? Een hele mediarel is het gevolg, rechtszaken, noem maar op. En dat in een land dat met voorsprong de grootste pornoproducent ter wereld is. En niet alleen van de soft-erotische ongein die je ook heden ten dage weer op 2BE kan bekijken...

Zijn we echt zoveel geëvolueerd als we beweren? Ja, in de jaren '60 was een bikini dragen misschien heel gewaagd, en kijkt de dag van vandaag niemand daar nog naar om. Dat is waar. En toch, ondanks de blote onderbuiken in het straatbeeld, de diep uitgesneden décolletés en de blote ruggen bij de meeste galajurken is er nog altijd die schaamte voor het lichaam. Het doet me denken aan de verhalen van de 'badjurken' van vroeger. Men kon wel eens lustgedachten krijgen bij het zien van zijn eigen lichaam. Als een vader vertelt dat hij samen een bad neemt met zijn dochtertje, dan zie je heel veel mensen tegenwoordig al de wenkbrauwen fronsen. Terwijl ik denk: dat is toch de natuurlijkste zaak van de wereld? Hoe komt het dat zoveel mensen problemen hebben met naaktheid?

Ergens in de 'evolutie' is het helemaal scheef gelopen en is er nu een compleet scheef beeld ontstaan. In het hoofd wil iedereen progressief en vooruitstrevend zijn, maar op sommige gebieden blijven heel veel mensen toch hangen in conservatieve clichés. Het is én blijft een paradox. Aan de ene kant zijn er roepen om eindelijk normaal om te gaan met een mensenlichaam. Het is goed dat er stemmen opgaan om steeds meer 'normale' mensen te gaan gebruiken in modebladen en op de catwalk. En da is goed, en dat juich ook toe. Ook staat in de flair (ja, ik lees die, ik beken :) ) al een hele tijd enkele rubrieken waarbij een lezer en een lezeres over hun lichaam praten. In 'My body en Me' beschrijven vrouwen/meisjes in ondergoed (tijdens de zomer in bikini) hun eigen lichaam, over wat ze er leuk aan vinden en wat niet. Gewoon op een normale manier. In 'Hij&zijn lijf' staat dan weer een naakte man. Wel zonder hoofd op de foto, maar toch full frontal. Lovenswaardig, vooral omdat het vaak gewone mensen zijn en geen modellen.

In de nieuwste flair staat een grote titel 'Kijk, mijn buik!' Het trok mijn aandacht, want ik ben een buikman. Ja, je hebt billenmannen en borstenmannen, maar ik ben een buikman. Stel geen vragen :) Als ondertitel kan je lezen "jà, ik heb een blubberbuikje, maar óók een prachtkind!" Mooi zou je denken, 6 vrouwen tussen de 17 en de 30 jaar praten over hun buik, vergezeld van een foto van hen in een smetteloos wit slipje en de handen voor de borsten. 6 gewone mensen, niet met een perfect lichaam, maar wel met een mooi lichaam elk op hun manier en elk toch min of meer tevreden ermee. Wat ik dan echter niet begrijp is dat op de laatste twee pagina's eigenlijk het hele concept teniet wordt gedaan in mijn ogen. Wat zo'n mooie reportage en boodschap kon zijn, wordt in de kiem gesmoord door '10 tips naar een platte' buik. En met de mededeling dat 70% van de Belgische vrouwen tussen de 18 en 40 een platte buik en stevige borsten nastreeft... Ja, trap ééns een open deur in...

Ik ben benieuwd welke richting we stilaan uitgaan, want nu springt bijna iedereen van het éne uiterste in het andere. Gaan we eindelijk het naakte lichaam weer gaan zien zoals heel vroeger in de oertijd en leren leven zoals het is? Gaan we ook eindelijk naaktheid loskoppelen van sex, want dat is wat er nu gebeurt? Of haalt de puriteinse visie het weer en draaien we binnenkort de klok weer helemaal terug naar de jaren '30 of nog erger, naar de Victoriaanse periode? Het feit dat dat de wereld nog vol sexueel gefrustreerden (ga voor de lol je eens aanmelden op een chatbox met een neutrale meisjesnaam en zie wat er gebeurt...) rondloopt en alles meteen aan sex gekoppeld wordt, geeft mij aan dat we nog lang niet zo geëvolueerd zijn als we zelf wel denken. Ik hoop dat we over een jaar of twintig net zo goed kunnen lachen met de huidige dualiteit in verband met het lichaam en ons huidig denken, zoals we zelf nu doen met de lessen sexuele opvoeding en het bijhorende gestuntel van 30,40 en 50 jaar geleden...

groet,

Tom

18:18 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Tom! Zo een lange blog! Ik heb hier jandorie 10 minuten op gelezen (wel enkele keren moeten herlezen, ik geef toe)! Maar de pot verwijt de ketel wellicht dat hij zwart ziet... ;-)

Het naaktdebat, een kwestie waar ik zelf ook al een heel tijdje mee sukkel. Zoals je weet ben ik vanuit mijn dansgebeuren nogal hippediehopniggarnbsexmuziek georienteerd. Dat houdt de laatste decennia in: bloot, veel bloot. En vooral veel sexy bloot. En dat blijkt 'hot', want meer en meer artiesten pikken het op, en MTV en muziekvaktijdschriften als de Joepie, Bravo en noem maar op staan er bol van. Tegelijk worden 'zuivere blote' beelden dan weer schaamteloos (lol) van de buis gebannen tot de late uurtjes. Ikzelf stelde me al vaak de vraag: seks sells, is het dààrom dat sexy bloot wèl mag op de beeldbuis? En 'puur' bloot niet?

Tegelijk zie ik in het dagelijkse leven dan ook weer andere vreemde fenomenen. Bijvoorbeeld: de V-hals. Heel mooi,leuk en zeker sociaal geaccepteerd... behalve als je bezitter bent van een vrij degelijke airbag. Dan blijkt dat op een gewone zomerwerkdag niet zo snel door de beugels kunnen bij vrouwelijke collega's en staan de wandelgangen bol van de roddels. Korte rokjes, nog zoiets. In zo een gevallen blijkt 'bloot' ineens wel taboe vanaf het moment dat het 'hot' is. Dus... anoniem wil de menigte iets anders dan in kleinere groepjes? Of wat is hier aan de hand?

Toevallige passant: ziehier een nieuw onderwerp voor je masterproef en zelfs doctoraat. En post je resultaten gerust in mijn epostbakje!

Gepost door: Trits | 07-08-08

Amai Eerst al zo'n lange post en dan ook zo'n lange reactie...maar soit, als het over 'bloot' gaat dan kom ik toch eens meelezen...
Dat 'sexy bloot' waar Trits het over heeft, is dat wel helemaal bloot? Daar maakt men in de media het verschil naar mijn gevoel. Alles mag bloot behalve de schaamstreek en tepels van vrouwen, want dan is het vulgair :os.
Soms denk ik dat men roddelt omdat men jaloers is omdat die andere er beter uitziet of omdat men onzeker is over het eigen lichaam. Ook de opvoeding speelt een rol, zelf ben ik ook jarenlang erg preuts geweest. Tot ik ging sporten en iedereen een naakt lichaam daar 'normaal' vond.
Tussendoor ook dit: weet je dat Fa altijd 2 reclamefilmpjes maakt? Eéntje topless voor de Europese markt en ééntje met bikini voor de Amerikaanse... Er zijn ook vele films die een Amerikaanse versie en Europese hebben. Waar dan in de Europese versie wel (sporadisch) naakt zit en de conversaties iets gedurfder zijn. Een voorbeeld dat me hier te binnen schiet is "About last night" met Rob Lowe en Demi Moore. Reden is simpel, in Europa is naakt toegestaan, in Amerika krijg je meteen de oerconservatieve lobby die begint te protesteren...
Maar uiteindelijk blijft het altijd een individuele keuze, je kan met 'bloot' om of je kan het niet...
Grtz

Gepost door: Breeg | 07-08-08

Eddie, helemaal gelijk: hippediehopbloot is niet helemaal bloot. Maar ik stel me toch dikwijls de vraag welke bloot nu het meest, euh, aanstootgevend is... ;-) Overigens, in Miami krijg je al een fikse boete als je string of short zichtbaar boven je jeans uitpiept. Moest dat in Belgenland het geval zijn, hadden de flikken nogal een boel (nutteloos) werk! :-D

Gepost door: Trits | 08-08-08

ikke ook zot van niggiehiphoppiemuziek en op de duur zijt ge dat al zodanig gewoon al die halfblote billenschuddende madammen dat ge al vreemd opkijkt als er eens een rapper een andere clip maakt. thoort er gewoon bij. maar inderdaad schandalig dat ze zo'n magnifieke clip als die van sigur ros bannen naar zo'n laat uur! belachelijk. amerikanen, geen woorden voor..

Gepost door: Maxie | 08-08-08

mja, dat is het net. Trouwens wat die strings uit een broek betreft... het wordt dringend tijd voor een fashion-police inderdaad. Echt wansmakelijk! En het trieste van de zaak is dat de meeste mannen dat net wel 'sexy' en 'opwindend' vinden...

Tis gewoon dat bloot 'normaal' is. Of veel mensen pretenderen het 'normaal' te vinden. Overal waar je kijkt, in muziekclips, op covers, in reclame staan mensen nagenoeg naakt. En niemand maakt daar bezwaar tegen. Het enige wat ik dan vreemd vind is dat als plots die bh of de boxershort dan uit gaat, dat heel veel mensen dan plots weer wel helemaal verkrampt gaan reageren. En dat begrijp ik niet. Als Spencer Tunick een foto maakt, is dit quasi wereldnieuws. Ik vrees een beetje veel mensen pretenderen 'vrij' te zijn in hun denken, maar intrinsiek nog altijd denken zoals 50 jaar geleden.

Laatst las ik iets heel interessants op de blog van Staf de Wilde (zie links) die het had over het separatisme en de eventuele gevolgen daarvan. Want inderdaad, stel dat Vlaanderen afsplitst, onder welk gesternte zal dat gebeuren? Een (extreem) rechts, en dus conservatief gesternte waarschijnlijk: CD&V, NV-A en Vlaams Belang. De vraag is dan in welk soort Vlaanderen we dan terecht komen en hoe er dan zal gedacht worden over ethische kwesties zoals abortus, euthanasie enzoverder. Eerlijk gezegd, al dan niet opsplitsen van België is wel één van mijn laatste zorgen, alleen moet je durven verder denken dan het plat populisme van geldstromen en andere simpelezielenpropaganda. Alleen is dit voer voor een andere blog waarschijnlijk :)

Gepost door: Tom | 08-08-08

laatst kwam ik bij het zappen terecht op Pascalle Platel die op tv1 in een wekelijkse rubriek blijkbaar altijd een andere camping bezoekt. En deze keer was het een naaktcamping. Met een naaktcamping heb ik hoegenaamd geen enkel probleem. Die mensen zaten daar perfect op hun gemak in hun campingstoellekes of aan de bar. En toch voelde ik mij ietwat ongemakkelijk. Ergens werd in mijn opvoeding naakt toch altijd in verband gebracht met vulgair of iets wat stiekem moet gebeuren. Ik herinner met als kind van een jaar of 8 dat oma altijd gegeneerd wegzapte toen de reclames van FA en zo eraan kwamen. Aan de andere kant was oma een trouwe klant van damart voor kleding en warme sloefkes. Maar ergens tussen de potten en pannen van de damartcatalogus kon je ook een "massagestaaf" kopen. Right.

Gepost door: pierreducoin | 08-08-08

De commentaren zijn gesloten.