09-08-08

Eternal Sunshine of the spotless mind **** 1/2

decoration

 

Film: Eternal Sunshine of the spotless mind

Land: VS 2004

Regisseur: Micheal Gondry

Voornaamste acteurs: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson, Kirsten Dunst, Elijah Wood, ...

Samenvatting

Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven van dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo op zijn beurt Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verwijderen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.

decoration

 

Wat is kan het soms heerlijk verfrissend zijn om te bemerken dat er ook écht wel goeie cinema uit Amerika kan komen. Laat ons eerlijk zijn, van de meeste lauwe Amerikaanse zever krijgt een beetje filmliefhebber het vliegend schijt. Gelukkig zijn er nog enkele onafhankelijke filmmaatschappijtjes en producers die niet enkel mikken op een zo groot mogelijk publiek en de bijhorende dollars. Sommigen denken ook nog de 'l 'art du métier'. Zoals Charlie Kaufman en Michael Gondry met dit script bewijzen. Wie ooit 'Being John Malkovic' gezien heeft, ook van de hand van Kaufman, die kan al weten wat je hier kan verwachten. Een op het eerste zicht vreemd aandoende film met rare gebeurtenissen. Zoöok hier, waar de lijn tussen realiteit en herinnering, en tussen het heden en het verleden flinterdun is. De acteurs balanceren en springen dan ook verschillende keren in eenzelfde scène over die grens. Wat daardoor volgt is een boeiend kijkstuk.

Ik zou hier ook nog een hele wetenschappelijke uitleg kunnen geven van wat het belang van herinneringen is. Het belang van herinneringen, hoe negatief die soms ook mogen zijn, is niet te onderschatten. Soms zijn ze heel leuk, soms negatief, maar ze zorgen altijd ervoor dat je bent wie je bent in het heden. Ze vormen je, ze maken je en ze leren je dingen bij zodat je kan weten hoe je op bepaalde momenten moet reageren, en op andere momenten net niet moet reageren. Ze zijn een essentieel onderdel van wie je bent. Uiteindelijk ziet Joel al snel in dat hij een fout maakt in de film door zijn geheugen te wissen. Slaagt Joel erin aan de wetenschappers te ontsnappen en toch herinneringen aan Clementine te bewaren? Een heerlijke race in de hersenen volgt, waarin je hoopt dat hij het haalt. Met op het einde toch nog net dat venijnige addertje... Het was al de derde keer dat ik de film ooit zag, maar het blijft een aanrader. Zeker met Jim Carrey, die hier nogmaals bewijst dat hij veel meer talenten dan alleen maar een rubberen gezicht heeft.

decoration

4,5/5

Groet,

Tom

 

18:33 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: film |  Facebook |

Commentaren

Ook ik heb de film ooit gezien en ik herinner me nog het wauw-gevoel achteraf. Meer daagt me niet onmiddellijk. Daarvoor zou ik 'm nog eens moeten bekijken. Hm. Good idea eigenlijk.

Gepost door: Lentesneeuw | 10-08-08

ja een pareltje he! De soundtrack is overigens ook héél goe

Gepost door: Maxie | 11-08-08

Superzalige film absoluut! Heb m net enkele dagen geleden geleend van een vriendin. Mooie prestatie ook van Jim Carrey!

Gepost door: Forseti | 11-08-08

De commentaren zijn gesloten.