11-08-08

La tourneuse de pages ****1/4

decoration

Film: La tourneuse de pages

Land: Frankrijk 2006

Regisseur: Denis Dercourt

Voornaamste acteurs: Cathérine Frot, Déborah François

Samenvatting:

De tienjarige Mélanie neemt deel aan het toelatingsexamen voor het conservatorium. Wanneer de juryvoorzitster - een gevierde concertpianiste - haar uit haar concentratie haalt, faalt Mélanie voor het examen. Zwaar ontgoocheld, beslist ze om nooit meer een piano aan te raken. Een tiental jaar later onmoet Mélanie (Déborah François) tijdens haar stage meneer Fouchécourt, de echtgenoot van de vrouw die destijds haar leven grondig veranderde.

La tourneuse de pages is een de uiterst knapper psychologische thriller van de beloftevolle regisseur Denis Dercourt. De prachtige uitvoeringen van de muziek van Shostakovich, J.S. Bach en Schubert zijn perfect geïntegreerd in de hedendaagse score en geven Déborah François, als de oogverblindende wraakengel, een carte blanche om haar opponent tegen de vlakte te werken.

 


tourneuse
 

Wraak, of hoe simpel een verhaal kan zijn. Wraak is een gekend thema bij veel films: denk maar aan de briljante wraak-trilogie van Chan-Park Wook (Sympathy for Mr. Vengeance, Old Boy, Sympathy for lady Vengeance), maar is zelfs vaak een drijfveer voor veel gedrochten of andere films met Steven Seagal, Mel Gibson of Chuck Norris. Alleen is deze film helemaal anders. In het begin wordt reeds de reden van de wraak uit de doeken gedaan. Zelden een film gezien die subtiel is en tegelijk zo dreigend en zwart. Het hoofdpersonage is ook geen getormenteerde ziel, met teveel spieren en een te zware stem, maar de wraakengel (pun intended) is hier de ravissante jonge Mélanie. Niets is toevallig in deze film, en ze voert haar plannen zo secuur en minitieus uit. Om kippenvel van te krijgen.

Ook hier weer: een film voor liefhebbers van subtiliteit. Tekenend daarbij is dat er ooit plannen waren voor een Amerikaanse remake, op voorwaarde dat het op een bloedbad zou eindigen. Uiteraard was regisseur Dercourt daar niet mee akkoord, het zou de hele kern van de film vierkant verkrachten. Onze Belgische Déborah François schittert trouwens als Mélanie. De nu bijna 21-jarige François was in 2005 al te zien als Sonia in L'enfant van de broers Dardenne. Ze vervult de rol van Mélanie met een akelige perfectie. Samen met Benoît Poelvoorde en Girls in Hawai één van de beste bewaarde Waalse geheimen in Vlaanderen.

 

decoration

 

Mijn hoge score is dan ook niet meer dan een logisch gevolg. Het verhaal is niet ingenieus of ingewikkeld, maar het is de sfeer van de film die toch voor constante spanning zorgt. Het zwembad ziet eruit alsof er elk moment een moord zal worden gepleegd en je verwacht elk moment een uitbarsting van woede en bloederige taferelen. Meer dan eens wordt de kijker daar trouwens met een knipoog bij de neus genomen (zie de zwembadscène met chronometer, konijntje-kap in de keuken). Heerlijk. De ultieme wraak in zijn subtielste vorm. Een aanrader.

score: 4.25/5

 

filmgroet,

Tom

 

 

14:50 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: film |  Facebook |

Commentaren

bedankt voor de tip, het verhaal spreekt me enorm aan.

En wat een prachtig gezicht heeft dat meisje. Een gezicht dat ik me totaal niet kan herinneren ook al heb ik L'enfant al gezien. Vreemd

Gepost door: Maxie | 11-08-08

ja, inderdaad. In l'enfant is het de sympathieke, lieve meisje en hier... ook eigenlijk maar met een andere 'agenda'. Hoe ze kijkt, hoe ze lacht... creepy :)

Gepost door: Tom | 11-08-08

Je bent er Vin Diesel nog vergeten aan toe te voegen :o) Eenn torso badend in het zweet, een stoere blik op de rifle gericht en zo op zoek gaan naar de moordenaar van zijn gezin. Damn!

;o)

Gepost door: Lentesneeuw | 11-08-08

heb 'm indrtijd ook gezien. helemaal eens; dikke 4/5...
je ziet aan de blogs dat het 'geen weer' is, de ene filmbespreking na de andere. heb gisteren 'elisabeth' gezien, maar vind 'm precies geen bespreking waard.
grtz

Gepost door: shrink | 11-08-08

Wel Shrink, aan de ene kant zou ik eens willen een film compleet de grond inboren, maar aangezien dit tot nu toe allemaal films zijn die ik al gekocht op DVD die ik hier bespreek, zullen er waarschijnlijk niet veel zo'n gevallen tussenzitten. Anders heb ik gewoon een miskoop gedaan ;) Maar als de zomervakantie voorbij is zal ik wss wel weer wat meer bioscoopbezoeken doen, en dan is de kans op een ontgoocheling net weer wat groter hé :)

Gepost door: Tom | 12-08-08

Vin Diesel :-o
*kwijl*

Gepost door: Trits | 12-08-08

ieeew Vin Diesel. En net als ik dacht dat hij eindelijk dood moest zijn, zag ik toch wel onlangs een nieuwe trailer met hem in de hoofdrol zeker. godsamme we zijn er nog nie van af

Gepost door: Maxie | 12-08-08

Ela ela Vinnie... my precioussss! Die gaat nooit dood joh!

*bezoedelt hiermee verder de serieuze commentaren van de heerschappen, hehe*

Gepost door: Lentesneeuw | 12-08-08

what's the problem dames? :) De één vindt Vin niet leuk en de andere net wel? Iedereen tevreden toch :D

Maar Maxie, i'm on your side for this one ;)

Gepost door: Tom | 12-08-08

De commentaren zijn gesloten.