17-08-08

Tom, Olympisch kampioen in 2012!

Inderdaad, de Olympische spelen zijn ondertussen ruim een week aan de gang in de Chinese hoofdstad. Al veel sporten zijn gepasseerd, of zijn nog aan de gang. De drie toppers waar ik altijd naar uitkijk, zijn in respectievelijke volgorde: de atletiek, het zwemmen en het turnen. Op dit ogenblik zijn in het zwemmen alle medailles al uitgedeeld. Ook het turnen is, op enkele toestelfinales na, ook al volledig voorbij. De atletiek komt nu pas echt op toerental. Maar verder zijn de Olympische spelen ook bij uitstek geschikt om nieuwe sporten te ontdekken. Hockey bijvoorbeeld, jumping, roeien en sporten zoals gewichtheffen en schermen, die je anders amper op tv ziet. Ook spectaculaire sporten, zoals bepaalde nummers in het baanwielrennen en wildwaterkajakken zijn vaak de moeite waard om te kijken. Alleen bij basketbal en tennis kan ik er de aandacht maar moeilijk bijhouden, maar dat is altijd al zo geweest.

Vrijdagmorgen zat ik omstreeks 04u00 's morgens al voor tv. Eerst een uurtje zwemmen en dan voor de allround-finale bij het turnen voor dames. Hoewel meisjes hier nogal altijd beter gekozen is waarschijnlijk, ondanks dat de leeftijdsgrens van 14 naar 16 jaar is opgetrokken (het is te zeggen, ze moeten dit jaar 16 worden). En er deed een Belgische mee, wat het nog leuker maakte natuurlijk. Hoewel Gaelle Mys een stuk minder presteerde dan in de kwalificaties, zijn haar spelen toch geslaagd.

liukin

 

 Het is trouwens opvallend hoe turnsters de kijkers misleiden. Van sommige zie je echt dat ze niet groot zijn, maar een heel deel lijken ranke, slanke meisjes te zijn. Slank zijn ze in ieder geval, maar rank? Helaas. Zo is de Olympische kampioene allround, de Amerikaanse Nastia Liukin (zie foto boven) 'slechts' 1m60, terwijl ze in vergelijking met haar concurrentes een stuk groter is. Meer zelfs: de allergrootste gymnaste (98 deelneemsters) die dit jaar meedeed aan de Spelen, was een Sloveense van maar liefst 1m71.

Zo zijn er natuurlijk andere uitersten ook. Tim Maeyens is met zijn 1m85 en 85kg een dwerg en een pluimpje vergeleken met andere roeiers. Ook van basketters (m/v) en volleyballers (m/v) is algemeen geweten dat dat lange mensen zijn. De grootste atletes op deze spelen, zijn niet per toeval 3 basketbalspeelsters en 2 volleybalsters. De 4 Russinnen en de Koreaanse basketbalspeelster meten 2m02. Ook kogelstoters (m/v), hamerslingeraars (m/v), discuswerpers (m/v) en speerwerpers (m/v) zijn mensen die over het algemeen eerder meer dan 100kg wegen, dan minder.

bernard

 

Maar ook zwemmers blijken over het algemeen grote mensen te zijn, met buitenaardse afmetingen. Zo had Ian Thorpe schoenmaat 49, en dat is geen uitzondering. Ook de Fransman Alain Bernard (zie foto boven) is een kolos van een vent. Op de foto zien zijn biceps en schouderspieren er al in verhouding indrukwekkend uit, maar probeer je dan eens voor te stellen welke hespen dat in realiteit wel niet zijn, als je weet dat als deze man zijn armen strekt hij een spanwijdte van 2m05 (!) heeft. Bernard is overigens Olympisch kampioen op de 100m vrije slag, brons op de 50m vrije slag en zorgde door een blunder in de 4x100m vrije slag ervoor dat de Franse ploeg toch tevreden moest zijn met zilver. Een blunder die er ook voor zorgde dat Micheal Phelps, de allergrootste Olympiër allertijden ondertussen, zijn doel van 8 gouden medailles kon behalen. Een plan dat ook de Serviër Cavic op de 100m vlinderslag had kunnen dwarsbomen, maar dat hij zag door een fout bij het aantikken het goud met 0,01 seconde door de Servische vingers zag glippen, ten faveure van Micheal Phelps.

Nu blijkt al duidelijk dat als ik ooit Olympisch kampioen wil worden, op mijn naar sportnormen oude dag, ik best een sport kies die het best bij mijn lichaamsbouw past. Met mijn kleine handjes en voetjes, mag ik een zwemcarrière al nagenoeg vergeten tot mijn grote spijt. Met mijn 1m72 is bastket en volleybal ook al niet echt mijn ding terwijl ik voor turnen dan weer veel te stijf en veel te weinig krachtig ben. Komt daar nog bij dat ik hoogtevrees heb, dus een meter of 4 boven de grond hangen, zoals bij de ringen en de brug, lijkt mij ook al niets.

Waar pas ik dan wel bij? Wel, ik kreeg gisteren hulp uit onverwachte hoek: het nieuwsblad zowaar. Een gazet waar naar mijn mening niet veel meer dan pulp in staat en waarvan ik nog altijd niet begrijp waarom mijn ouders een kleine 300 euro per jaar blijven voor aftikken om deze vod dagelijks in huis te halen. Maar goed: op basis van de finalisten van deze spelen, en vroegere spelen hebben ze berekend wat de gemiddelde lengtes en gewichten zijn van de mannen en vrouwen in bepaalde sporttakken. Enkele voorbeelden voor respectievelijk mannen (M) en vrouwen (V):

BASKET: M: 1m99 en 100,5kg / V: 1m85 en 78,5kg

VOLLEY: M: 1m95 en  86,3kg  / V: 1m87 en 73,0kg 

ROEIEN: M: 1m94 en  96,8kg  / V: 1m80 en 72,5kg

ZWEMMEN: M: 1m90 en  85,0kg  / V: 1m72 en 66,0kg

TENNIS: M: 1m86 en  79,5kg  / V: 1m78 en 66,0kg

WIELRENNEN: M: 1m79 en  69,0kg / V: 1m67 en 57,6kg

BOKSEN (middengewicht): M: 1m68 en  75,0kg

SCHOONSPRINGEN: M: 1m62 en   57,3kg / V: 1m50 en 40,0kg

TURNEN: M: 1m59 en  54,0kg / V: 1m44 en 39,0kg

 

Met mijn lengte van 1m72 en gewicht van 77,5 kg is het dus overduidelijk dat ik moet gaan boksen. Bij deze is dus meteen ook de eerste gouden medaille voor de Belgen op de Olympische spelen in London 2012 nu al binnen. Ze wordt gewonnen door mij op het boksen. En ge kunt maar beter voor mij supporteren, anders krijgt ge allemaal nen trek ip ulder mulle!

Groet,

Tom

ps: op welke discipline halen jullie een Gouden medaille in London in 2012?

 

18:44 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

Schoonspringen en turnen voor mij. Mits een paar kilo's te verliezen. My god...
Boksen mét smokey eyes dan? :o)

Gepost door: Lentesneeuw | 17-08-08

Ja, kwestie van een beetje sexy en stijlvol in de ring te staan hé ;)

En turnen en schoonspringen? Dan ben wat van het formaat van mijn moeder dan met haar anderhalve meter :p

Gepost door: Tom | 17-08-08

Men verwijst soms naar mij als "den anderhalve meter miserie" mja... maar 't is toch dichter bij de meter zestig toe. But still :o)

(weer saai op tv hé)

Gepost door: Lentesneeuw | 17-08-08

Die medaille win ik als spelverdeler van onze nationale volleybalploeg natuurlijk :-)
Tussendoor haal ik als trainer van de jonge duivels ook nog een tweede binnen :-)
Dat het maar rap 2012 is!

Gepost door: Breeg | 17-08-08

Allez, wielrennen dus :-) Onze pa zal content zijn :-s

Persoonlijk opteer ik toch voor zwemmen... mag ik de extra breedtecentimeters na het gainen van enkele kilo's bijtellen bij de lengte? Kan dat? Kan dat? ;-)

Gepost door: Trits | 18-08-08

hoogspringen voor mij! daar was ik int middelbaar de best in! oe yeah i'll kick tia hellebaut some ass

Gepost door: Maxie | 18-08-08

roeien voor mij zo blijkt.
nu nog een team vinden :D

Gepost door: hppgrl | 18-08-08

Mits een paar serieuze stampen onder mijn gat, wil ik je wel joinen hppgrl ;-)

Gepost door: Trits | 19-08-08

ok Trits, maar mag ik dan wel vanvoor in de boot zitten? ;)

Gepost door: hppgrl | 19-08-08

ik ben blijkbaar de gedroomde tennisser, maar dan zal ik toch eerst de spelregels moeten leren, en vooral de puntentelling. eerst 15, en dan 30, tot daar kan ik volgen...
grtz

Gepost door: shrink | 19-08-08

Hmz, volleybal is geen olympische sport zeker? :(
Vind ik de leukste sport ontdekt totnogtoe!

Tom, boksen? :o Dan kan je concurreren met die massieve schouder :D

Gepost door: Forseti | 21-08-08

hmm, ik ben ongeveer een meter zestig... Als ik 25 kilo afval, is schoonspringen nog haalbaar :p.

Gepost door: Ladybird | 21-08-08

@Forseti: jawel, volleybal is een olympische sport.

En concurreren met die massieve schouder? Ja, hoewel ik bijna zeker weet dat hij in een andere gewichtklasse dan ik zit, zal hij toch, voor hij het goed en wel beseft, de boksringvloer van heel dicht kunnen bestuderen. Tzal wel wat flou zijn, maar toch ;)

Gepost door: Tom | 21-08-08

De commentaren zijn gesloten.