31-08-08

SMS-en

decoration

 

Laatst las ik in de krant over een onderzoek naar SMS-en en daar kwam wel iets opmerkelijks uit de bus: veel jongeren bewaren bepaalde SMS-jes.

"Waren het vroeger liefdesbrieven die eeuwig in de la bleven liggen, zijn het tegenwoordig sms-berichten waar jongeren moeilijk afstand van kunnen doen. Eén op de drie vrouwen vindt het opschonen van haar inbox zelfs zo erg dat ze de berichten eerst overschrijft, ontdekte de Nederlandse GSM-operator Hi na een grootschalig onderzoek. Acht op de tien vrouwen gaf aan vooral lieve sms'jes te bewaren, tegenover zeven van de tien mannen. Sommige mannen (17%) bewaren hun berichten dan weer als chantagemiddel."

Het nieuwsblad, zaterdag 30 en zondag 31 augustus 2008

Eigenlijk vind ik dit helemaal niet verwonderlijk. Veel mensen houden dingen bij omdat ze een bepaald gevoel bij hen oproepen. Aan veel van die zaken, zijn herinneringen gekoppeld. Zo hou ik bijvoorbeeld bijna alle ticketjes bij van optredens en films. Als ik in een nostalgische bui ben, dan blader ik daar wel eens door. Het leuke is dat mij meestal dan weer dingen herinner die, zonder dat ticketje in de hand, waarschijnlijk voorgoed verloren zouden zijn. Van vele zaken kan ik zo nog opnoemen met wie ik er was, wat we erna gedaan hebben. Van sms-jes is dat ook zo.

Vandaar enkele vraagjes voor jullie, lieve bloggers en blogsters. Ik zal tegelijkertijd voor mezelf antwoorden ook :)

1. Hoe is je sms-gedrag?

Eigenlijk gebruik ik mijn GSM 95% om te sms-en en slechts 5% om te bellen. Dat komt al omdat ik een gloeiende hekel heb aan telefoneren. Daarnaast bellen we thuis gratis, dus waarom zou ik daarvan geen gebruik maken dan als ik kan? Ik sms niet overdreven veel. 1 à 2 smsjes gemiddeld per dag, meer is het zeker en vast niet. Meestal sms ik om af te spreken met vrienden, of om iemand een gelukkige verjaardag te wensen of geluk te wensen bij examens of iets dergelijks.

2. Bewaar je bewust sms-jes?

Ja. Zoals eerder gezegd, omdat er bepaalde herinneringen aan vast geknoopt zijn, of soms ook gewoon omdat ze lief zijn. Als mijn gsm mij de melding geeft dat mijn berichtengeheugen dreigt vol te lopen, dan overloop ik mijn inbox en kijk ik welke ik zal wissen. Mijn outbox wis ik meestal volledig zonder lezen.

3. Hoe oud is het oudste sms-je in je geheugen, en zit er een bepaalde reden aan vast waarom je het nog hebt?

Het oudste sms-je is nog vrij jong, en dat heeft een reden. Vorig jaar, na 4 dagen Werchter, moest ik de dinsdag weer gaan werken. En om één of andere reden ben ik er in geslaagd van mijn compleet geheugen te wissen in plaats van de wekker af te duwen. Hoe ik het gedaan heb, ik weet het nog altijd niet, maar alles was weg. Dat vond ik wel heel jammer. Sommige berichtjes dateerden al van 2002. Er zaten er ook tussen met gelukwensen toen ik afstudeerde, opbeurende woorden van mensen toen ik in de put zat, uitnodigingen van wat later memorabele en schitterende avondjes uit bleken te zijn. Ik vind het nog altijd heel jammer eigenlijk dat die voor altijd verloren zijn gegaan.

Het oudste sms-je dateert van 11/10/2007, en is van Maxie. Ja, kijk :D Ergens om af te spreken voor onze jaarlijkse filmdag, alwaar we een hele dag het zonlicht schuwen en ons terugtrekken in de donkere kamers van een cinema en ons laten verrassen door 5 films en een heerlijke maaltijd over de middag.

4. Wat is het meest opmerkelijke sms-je in je inbox dat je bewaart, en waarom?

Het opmerkelijkste sms-je dat ik bewaar, is van een meisje dat ik enkel via msn ken en die hier soms stiekem komt lezen (hey An :) ). Het gaat als volgt:

'Denken en voelen zijn rivaliserende functies bij het nemen van beslissingen. Beide zijn redelijk en in zichzelf consistent, maar beide werken volgens eigen maatstaven.Degen die zich volledig op denken concentreert, kan zich ontwikkelen tot een levende computer. Degene die zich helemaal op zijn gevoelens richt, kan een vervelend iemand worden die allen geïnteresseerd is in emoties.' Zo zie je maar, ik heb me ondertussen wat verdieptmet een standaard psyche-boek bij de hand.. ik 'denk' dat ik een 'voeler' ben!

Geef toe, niet meteen het standaard sms-je! Ik bewaar het omdat het gewoon helemaal waar is wat ze schrijft. En ook omdat ik heel hard moest lachen toen ik het kreeg, omdat ik het helemaal niet had verwacht. Zeker niet op een zomerse maandag in mijn verlof, toen we volop met ons ploegje aan het muziekquizzen waren :D (overigens, die quiz hebben we grandioos gewonnen ;) )

 

Zo, brand maar los zou ik zeggen! Overigens wel nog bijzeggen dat ikzelf niks overschrijf als ik ze wis. Ik overloop gewoon mijn inbox, en wis wat ik vind dat weg mag. Zo blijven na jaren alleen nog de heel speciale sms-jes over :) En dat zijn altijd positieve sms-jes, dus chantagesms'jes zul je bij mij niet vinden.

Groet,

Tom

 

20:08 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Toevallig dat je dat net nu schrijft, ik heb gisteren met mijn domme kop niet alleen mijn inbox, maar ook mijn opgeslagen bericht gewist, au!! Ik ben dus ook een sms-bewaarder, alleen zal ik nu een nieuwe verzameling moeten aanleggen :(
Om te antwoorden op de vragen:
1. Ik bel ook zelden of nooit, want dat mondt altijd uit in een gesprek dat veel te lang duurt (en te veel kost), dus ik doe het met sms-jes. Er gaan soms meerdere dagen voorbij zonder dat ik iets ontvang/stuur, als dat wel gebeurt, hou ik het bij twee à drie smsjes. Leve de 'gratis' mail en messenger!
2. Ja dus, vooral een paar speciale van The One, hier en daar wat grappige naughty stuff van de prooi van de maand (die er daarna toch weer uitgaan eigenlijk), en die van mijn verjaardag had ik ook allemaal netjes opgeslagen.
3. Als het leven niet zo pijnlijk zou zijn, zou mijn oudste smsje dateren uit 2000, de periode dat ik Maylen heb leren kennen, niet zo lang nadat ik mijn eerste gsm kocht. In die tijd kon ik maar 10 smsjes bewaren, wat voor grote problemen en drama's zorgde, dus een paar heb ik gewoon overgeschreven in mijn dagboek van toen. De allerbelangrijksten hebben het overleefd tot twee jaar geleden, toen er ingebroken werd. Geloof het of niet, maar van alles wat vernield en gestolen was, vond ik het verlies van die smsjes het ergst! Diegenen die in mijn nieuwe gsm stonden, waren dus maximum een jaar of twee oud, de laatste nieuwe maar drie dagen.
4. Dat was ik net van plan om uit te zoeken gisteren toen ik alles gewist heb, dus ik zal nooit weten wat ik allemaal al verzameld had. Het zal nog heel lang duren voor ik een nieuwe krijg die het bewaren waard is denk ik, want mijn uitgaans-, flirt-, en onlosmakelijk daarmee verbonden smsgedrag is danig teruggeschroefd (zelfs met IT-er!), en aangezien ik en Maylen dit jaar voor de verandering eens samen op vakantie gaan, is er ook geen reden om via gsm met elkaar in contact te blijven.
Wat ben ik toch een sukkel geworden, eigenlijk :)
Bedankt voor de financiële info trouwens, tijdens de vakantie eens uitpluizen!

Gepost door: Nina | 01-09-08

[b]1. Hoe is je sms-gedrag?[/b]
Aangezien ik proximus generation ben en gratis sms na 16u en in het weekend sms ik redelijk veel en soms ook voor de stomste dingen. Maar hey, 't is toch gratis! Als ik moet betalen, sms ik weinig. Juist als ik dringend iets moet weten ofzo. Bellen doe ik ook niet zo vaak met mijn gsm, veel te duur. De vaste lijn is nog altijd veel goedkoper. Niet dat ik gierig ben, maar als het nu eenmaal voordeliger is..

[b]2. Bewaar je bewust sms-jes?[/b]
Ja! Ik vind het een marteling als mijn inbox vol is en ik smsjes móet verwijderen. Ik moet dan helemaal mijn inbox overlopen en zo smsjes een voor een verwijderen en de leuke bewaren. Ik dacht dat dat bij mannen niet zo was. Mijn vriend wist gewoon al zijn smsjes ineens als zijn inbox vol zit. Ik vind dat echt zonde.

[b]3. Hoe oud is het oudste sms-je in je geheugen, en zit er een bepaalde reden aan vast waarom je het nog hebt? [/b]
Bijna 2 jaar, een smsje van mijn vriend. "Je t'aime tu sais" Ik bewaar dat omdat hij dat stuurde toen ik er een beetje doorzat. Het is extra speciaal omdat hij echt niet graag Frans praat en dat terwijl ik Frans studeer. Trouwens, in het Frans vind ik het veel mooier klinken dan in het Nederlands. Maar met dat mijn gsm eens is gecrasht, ben ik al mijn smsjes van daarvoor kwijt. Ik vind dat jammer dat ik ze niet meer heb want er zaten hele lieve tussen.

[b]4. Wat is het meest opmerkelijke sms-je in je inbox dat je bewaart, en waarom? [/b]
Van mijn dansleraar nadat ik ruzie had gemaakt met een jongen uit ons team en ik daar een emotionele huilbui had gekregen. Had dan 's avonds een sms gestuurd om mij te verontschuldigen dat ik mij aanstelde. Hij stuurde terug dat hij dat zo niet zag en dat ik er niet mee moest inzitten. Hij schreef ook dat hij blij was dat ik er nog altijd bij ben omdat ik een van zijn beste dansers ben. Zoiets horen doet altijd deugd, dus dat smsje wis ik nooit!

Gepost door: Tess | 01-09-08

1.Zowat alles gaat via sms, behalve als er teveel te vertellen valt. Maar meestal word ik dan opgebeld door anderen. ;-)
2.Ja, ik heb 2 smsjes die ik bewaar en dat heb ik heel bewust gedaan
3.Het oudste smsje in mijn inbox is enkele weken oud, dat is ongeveer de tijd die nodig is om vol te raken. Als de inbox vol is, delete ik gewoon alle smsjes daarin...
4.De 2 smsjes die ik bewaar zijn beeldberichten om gelukkige verjaardag door te zenden :-) Niks bijzonders en niks aan mij persoonlijk dus. Als je mij iets wil laten bewaren, moet het minstens een e-mail zijn ;-)

Gepost door: Breeg | 01-09-08

kom mij ook es moeien 1. Hoe is je sms-gedrag?ik ben het type dat onbeperkte sms'en vandoen heeft.verslaafd ben ik eraan.
2. Bewaar je bewust sms-jes?nee,is de inbox vol,dan wis ik de zooi
3. Hoe oud is het oudste sms-je in je geheugen, en zit er een bepaalde reden aan vast waarom je het nog hebt?van vorige week toen mijn lief mij vroeg tabak te kopen
4. Wat is het meest opmerkelijke sms-je in je inbox dat je bewaart, en waarom? staat bij mijn concepten "everybody has the gift of stupidity but you are abusing the privilege!"vond het zo een krasse uitspraak dat ik het bewaard heb.

Gepost door: Peggy | 01-09-08

1. Hoe is je sms-gedrag?
Vooral smsen naar vrienden. En vaak ook bellen naar mijn ouders om mij bv ergens te komen halen ofzo. Ik ben redelijjk zuinig (in vergelijjking met vrienden) en doe tien euro per maand op. Meestal zelfs minder. Ik ben ook niet iemand die altijd haar smsjes checkt en continue met haar gsm rondloopt. Ik vergeet hem vaak aan te zetten en omdat ik het zelf moet betalen ben ik extra zuining.

2. Bewaar je bewust sms-jes?
Ja. Sommige die leuk zijn om te herlezen. Van Vrienden en van toen ik op vakantie was (mijn geweldig dure gesprekken met Mzzlmeid over Vakantielief)

3. Hoe oud is het oudste sms-je in je geheugen, en zit er een bepaalde reden aan vast waarom je het nog hebt?
Hoe oud ? Van februari.Gekregen van Hem. Maar nu twijfel ik eigenlijk. Ik denk dat ik het toch heb weggedaan, omdat ik niet meer wilde denken aan hoe vrolijk en licht ik me toen voelde.


4. Wat is het meest opmerkelijke sms-je in je inbox dat je bewaart, en waarom?
Pff. Moeilijke vraag. Ik ben eerder een mail-mens eigenlijk. Ik heb tonnen leuke mails van vriendinnen.Van meer dan drie jaar oud. En ik heb ook nog brieven van tien bladzijden lang, die zijn toch wel opmerkelijk. Ik vind smsjes vervelend omdat je nooit alles kan zeggen en moet gaan inkorten enzo. Maar nu klink ik vast helemaal ouderwets. En dat voor een vijftienjarig meisje.

Gepost door: Miss S | 01-09-08

Uw laatste SMSje van mIJ??? *voelt zich vereerd*

i'll come back laters to answer the questions

allez hozee

xxx

Gepost door: Maxie | 02-09-08

Leuk onderwerp! 1. Ik sms veel, vooral met vrienden en ook met 'collega's' van studentenvereniging om dingen te vragen en in orde te krijgen. Bellen doe ik echt niet graag, dus enkel als het niet anders kan.
2. Zelden, ik heb er 2 heel mooie en belangrijke op mijn simkaart opgeslagen. Dan kan ik ze zeker niet wissen. Verder ben ik niet zo vasthoudend.
3. Drie jaar oud nu, van een goede vriendin uit Engeland die me als een grote zus beschouwt. Was de eerste sms die ze ooit naar me stuurde.
4. Bericht van beste vriendin die je de hoogte in duwt wanneer je het nodig hebt.

Gepost door: Peach | 03-09-08

1. bwa ik sms niet veel. Max 2 smsjes per dag. En sinds ik hotsms ;) ontdekt heb nog minder betaalde smsjes per dag. Maar des te meer gratisse. Whiee
2. Ja heel zeker. Lieve smskes, smsjes waar supergevoelens en herinneringen aan vast zitten.
3. Euhm, tegenwoordig heb ik wat pech met mijn gsm"s ik ben nu al deze maand zowat 4 keer van gsm veranderd. Dus die smskes worden gewist :( of niet mee overgezet
4. Oh ik heb zoveel opmerkelijke. Het recentste opmerkelijke is toch wel met voorsprong: "Jesse en ik hebben u en F. ingeschreven bij het rusthuis, goed he".

Gepost door: Maxie | 04-09-08

Goed alternatief goed alternatief gevonden voor het bewaren van je sms berichten, kijk eens op www.savesms.nl is nog gratis ook.

Gepost door: johan | 24-09-08

De commentaren zijn gesloten.