03-09-08

Raar toch

decoration

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rond halfvijf nam ik de afrit 'Roeselare-haven' op de E403 Brugge - Kortrijk. Het verkeer viel mee. Plots nam een stuk nostalgie me in de tang toen de eerste noten en de legendarische eerste woorden (lalalalalaaa) van bovenstaande groep bekendste nummer door de boxen van de wagen knalden (klik op het plaatje).

Het was ergens midden jaren '90. Ik was 14 en ik kwam terug van Maloja, (ja, van de de 14-jarigen van de CM in Zwitserland), toen ik van een vriend een cassetje kreeg met de volledige CD 'Smash' van The Offspring op. Ja, de jongere lezers zullen het vast wel niet begrijpen, maar zo deden wij dat anno 1995. Geen MP3's illegaal downloaden, geen iTunes verhandelen. Nee, wij namen illegaal over op cassetjes. Zo'n ding met twee gaten in, verbonden door een bruinachtige tape die, als het even tegenzat, helemaal kon verstrikt geraken in je speler. Er waren zelfs speciale kitjes in de handel waarmee je vakkundig een stukje slechte tape kon wegsnijden, en naadloos weer aan elkaar kleven. Dat er daarbij 10 seconden muziek verloren gingen, kon de pret niet drukken. Ja, wat waren gelukkig in die compromisloze, non-digitale periode.

Ik herinner mij nog dat ik dat 's avonds dat cassetje grijs heb gedraaid. 'Keep 'm seperated' blijft nog altijd de beste song voor mij, maar het grootste succes was ongetwijfeld weggelegd voor 'Selfesteem'. Het nummer stond zelfs wekenlang (23 weken met 8ste positie als hoogste notering) erg hoog in de Radio 2 (!) top-30. Ja, die gouden jaren '90, toen radio 2 nog niet vies was van een harde gitaarrif of een flinke beat. Op zaterdagmiddag toch niet in ieder geval.

Het vreemde is dat, ondanks dat ik het cassetje misschien 500 keer heb gespeeld, ik nu pas echt begrijp waarover 'Selfesteem' gaat. Het gaat niet over een ontluikende liefde. Nee, helemaal niet.

Dexter Holland zingt helemaal niet :

"I wrote her for the tenth time today,

I practiced all the words I would say

When she came over, I lost my nerve"

In mijn prepuberale periode dacht ik van hé: die wil iemand schrijven die hij wel ziet zitten, maar het is nooit goed genoeg zodat hij steeds weer moet herbeginnen (het propjes-en-de-vuilnisbak-cliché). En hij oefent op voorhand al wat hij zou zeggen, als hij ze tegenkomt zodat hij toch een vlotte indruk zou maken, maar dat toch niet deed door teveel zenuwen. En dat hij daardoor zichzelf een sukkel vond, zonder selfesteem. It made all sense to me, but boy (and girls): was I wrong!

Nee, Dexter Holland zingt namelijk:

"I wrote her OFF for the tenth time today

and practiced all the words I would say"

Een miniscuul woordje, maar gigantisch verschil in betekenis. Het overstijgt en verplettert moeiteloos het begrip 'nuance'. Het gaat helemaal niet over een ontluikende liefde, nee het gaat over een bitch. En een zwakke vent. Een vent die, ondanks het feit dat hij weet dat hij misbruikt wordt, het toch toestaat, "want ze is toch zo mooi". En vooral, ze neukt hem af en toe. Meer heeft een doorsnee vent echt niet nodig. (klik hier voor de volledige, briljante tekst eigenlijk)

Zo ontdekte ik vandaag, na een goeie 13 jaar, dat ik al heel mijn leven 'Selfesteem' misbegrepen heb. Vandaag, iets na halfvijf zo langs het kanaal Roeselare-Leie, zag ik het licht. En eerlijk? Ik vind het nummer plots nog twee keer zo goed als vroeger :)

Groet,

Tom

 

ps: deel gerust soortgelijke ervaringen mee van verkeerd begrepen teksten die je jarenlang meezingt, en dan plots beseft van: ei, die zingt eigenlijk helemaal iets anders, of dat gaat helemaal over iets anders.

 

21:15 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

:-D

Bij ons zijn die versprekingen een waar familiegebeuren, aangezien een musikale familia (lees: kweel en pretendkaraoke) haar 'misstappen' ongegeneerd mededeelt, medekweelt en doorgeeft. Alvast mijn persoonlijke familia top 5 (niet makkelijk, want het zijn er veeheel... en ze zijn welgedocumenteerd in onze mopjes):

1. Pizzas flie into my mouth (La Mamma - instead of 'these sounds fall into my mind - La Bomb/Bucket Heads)(een heel gebeuren om haar van de echte tekst te overtuigen!)(die Germanisten...)
2. Judy in the sky... with classes (La Pappa - classic mistake for Judy in disguise/John Fred en ne band)(en pa zingt het nog steeds mis, maar dan vooral voor de leut)
3. If you wanna make the world a better place, take a look at yourself then make a face (La Sis - Man in the mirror/Michael Jackson)(manman, hebben wij gelachen toen we haar dàt hoorden 'zingen' door de gang!)
4. Amigos adios, adios, speel eens met de lotto (La Pappa - Bailando/Paradisio)(in alle eerlijkheid: best wel inventief voor een leek in Spaans)
5. I fell in love with San Pedro. One time in the sea, I had to pie (6 y.o. Trits - La Isla Bonita/Madonna)(het juiste is: Warm wind carried on the sea, he called to me)

Zàlig
:-D

Gepost door: Trits | 04-09-08

Bis... Die tekst van The Offspring heb ik overigens steeds enorm geweldig gevonden! En het deed me eigenlijk serieus deugd om 'het ding' zonet nog eens op te zetten :-D Die goede oude tijd! En leve The Offspring's levenswijsheden: u laten doen, is gewoonweg dom. Mediocre of niet. Nem.

En komende van een luxe-vakantie waar we, geloof het of niet, zelfs venten achter hun (zeer knappe) madam zagen lopen met een windwaaiertje, lijken deze lyrics des te significant. Hey, what's wrong with youhouhou (Phats and Small)??? En dan zijn er gelijk al verschillende vragen waarmee je geconfronteerd wordt: is de vent nu een sukkel met een laag zelfbeeld (overigens een zeer belangrijke outcome in mijn doctoraat) of is die madam nu een bitch die weet dat zoiets er toch wel over is maar gewoon graag de situatie 'gebruikt'? Een leuke discussie!

Gepost door: Trits | 04-09-08

zo gaat dat, ik heb ooit in de lagere 'cheap trick' voor de klas staan zingen en ik zong 'tiedela tiedela tiedela see you crying', en heb ook pas later ontdekt dat het 'didn't i see you crying' was :)
en maloja, dat heb ik altijd geweigerd! mijn zus was er geweest en deze jongen wilde nog in geen 100 jaar met zo'n kartonnen doos op resi met een bende vervelende tieners die ik niet kende (onlangs nog met iemand over 'kartonnen dozen' gesproken en daardoor de herinnering aan die CM-valiezen opgerakeld; die zal je je ongetwijfeld ook herinneren)
grtz

Gepost door: shrink | 04-09-08

Uiteraard heb ik ook ontelbare songteksten verkeerd gezongen. Ze zijn het vermelden niet waard. Wat ik wel wil vermelden, is een grapje van een groepje dat ik ken (Iron Maiden), of beter van hun zanger :
"I guess I'll never know, just why they let me go" de laatste regels van hun nummer "Dance of Death" veranderde hij op live-optredens vaak in "I guess I'll never know just why they played so slow"

Gepost door: Breeg | 05-09-08

hoera aan het verkeerd horen en zingen van liedjesteksten!

groetje
s.

ps: i'm sure you'll love 'part of the weekend never dies'!! :)

Gepost door: sigrid | 05-09-08

als ik een liedje hoor luister ik eigenlijk heel zelden echt naar de tekst. Terwijl er zo'n prachtlyrics bestaan. Schande van mezelf maar kan er niet aan doen :( Het is precies of maar 1 ding tegelijk kan horen en ik enkel en alleen de melodie hoor. De lyrics zoek ik dan achteraf op op het internet. Dus als ik dan al een liedje meezing is die tekst ofwel helemaal zelf verzonnen ofwel wat geneurie ofwel wat gebrabbel a la sigur ros. Pas als ik de lyrics echt ken (gelezen heb) kan ik da deftig meezingen :p

Gepost door: Maxie | 05-09-08

die muziek Ja die ken ik ook. Die werd in mijn oren geduwd in mijn jonge jaren. Mijn broer leek in die periode te lijden aan vroegtijdige hardhorigheid, waardoor ik -als braaf meisje- op zijn deur ging kloppen -of roepen dat hij moet stiller zetten- maar de hardhorigheid nam plots toe... Ja ik ken het liedje, de tekst niet....nu wel.

Gepost door: tilde | 06-09-08

http://www.youtube.com/watch?v=WCevP9DJtIY
Eerst even afstemmen op dit :o)
Zingt u daarna mee met mijn versie:

As meeeeeee-heeeeeeeeeeeey
huh! (2x)

Song meritsong, Willy Sommers
Dimami palemamimitu
pipamisjakandumipan yeah
song meritsong, ieliemie tsuuu Willy Sommers
Dimami palemamimitu
pipamisjakandumipan yeah

Alane mare woewale
goh ti sone homaje (2X)

Dieje senawe
Alane me mambo

Ha tse!

Eeeeeeeee (2x)

...

Met volle overtuiging en de borstelsteel als micro. Een zeer diepzinnig lied, indeed :o)

Gepost door: Dingske | 06-09-08

Naar Maloja ben ik ook geweest! Wel met mijn discman, u weet wel, zo een ding om cd'tjes af te spelen.

Gepost door: Tess | 08-09-08

damn ik voel mij oud ;)

Gepost door: Tom | 08-09-08

ai ai ik weiger om "self esteem" te gaan benoemen als "nostalgie".Ik heb het lekker op mijn pc gezet en vrijwel elke week hoor ik het wel eens,het staat gewoon in mijn playlist,as simple as that.
Ik jammerde altijd uit volle borst mee met "jennifer lost the war"...Tot groot jolijt van mijn huisgenoten was het een niet al te lang nummer.
Self esteem nostalgie,pfoe,nee da's nog steeds heel actueel,ik hoor het nog elke week,nah!

Gepost door: Peggy | 11-09-08

En zo werd een sprookje plots een uit het leven gegrepen verhaal :)

Een tijdje terug hoorde ik op StuBru een verhaal uit Duitsland. Een zekere Agatha Bauer dacht dat de popgroep Snap een liedje over haar maakte...
Ze hoorde steeds dezelfde zin terug komen, namelijk iets als 'agatabauer, Oh-oh-oh-oh-oh-oh-oh-oh-oh yeah-eah-eah-eah-eah-eah'. Snap bedoelde 'I've got the power
Oh-oh-oh-oh-oh-oh-oh-oh-oh yeah-eah-eah-eah-eah-eah'

Gepost door: Dirk | 11-09-08

De commentaren zijn gesloten.