21-09-08

Hoe verneuk ik een filmbeleving...

Binnenkort op de markt: de nieuwe handige pocket van M. (mijn vader) over hoe het vakkundig verneuken van een perfecte filmsetting. Deze handige gids behandelt heel kort enkele elementaire stappen om tot een perfect resultaat te komen.

Hoofdstuk 1:  Zorg voor een goed getimede intro.

Bij de een goed storende intro is het in eerste instantie niet zo heel belangrijk wat je doet, maar veeleer wanneer je het doet. Bij voorkeur als de film zo'n 20-25 minuten bezig is. De eerste setting is gezet, het verhaal maakt zich stilaan meester van de kijkers. Dat is het ideale moment om de filmliefhebber weer in één ruk uit het verhaal te trekken.

Hoofdstuk 2: Kom binnen met toeters en bellen

De kunst om echt te storen, is er natuurlijk voor te zorgen dat de filmliefhebber zijn warme, knusse zetel dient te verlaten. Een ideale tactiek hierbij is de tactiek van de vergeten huissleutel veinzen. Men opent zelf niet de voordeur, nee men zorgt natuurlijk dat de kijker uit zijn zetel moet komen om de voordeur te openen. Hierbij is het ook heel belangrijk om niet 1 of tweemaal te bellen, nee 3 tot 5 keer heel kort na elkaar aanbellen geniet hierbij de voorkeur.

Hoofdstuk 3: Vakundig vernietigen van de opgebouwde sfeer in huis

Het is zo dat een doorsnee filmliefhebber ook veel belang hecht aan de omgeving waar de film wordt afgespeeld. Krakende chips en popcorn zijn meestal uit den boze. Ook het leegslurpen van cola via een rietje uit een kartonnen beker die toch alleen maar ijs meer bevat, draagt niet bij aan de sfeer. Let wel: dit zijn eerder factoren die van belang zijn in een cinemazaal. 

Er zijn natuurlijk ook factoren die zowel in de cinemazaal als thuis voro de juiste sfeer zorgen. Het compleet gebrek aan licht en van externe geluiden, een tochtvrije omgeving en niemand die voor het scherm loopt bijvoorbeeld. Maar ook hier staat de gids vol goeie tips om dit vakkundig de nek om te wringen. 

Tip 1: Men komt binnen, loopt voor het scherm en hangt de jas over een stoel in de living. De kast in de gang waar de jassen normaal gezien thuishoren, is natuurlijk te evident én dat hindert de filmkijkers in de woonkamer ook niet. Leg daarbij als toetje ook nog eens ostentatief je sleutels op tafel zodat iedereen kan zien dat je die weldegelijk wel bij je had.

Tip 2: Laat de deur tussen de living en de koude inkomhal openstaan. Daardoor kunnen de filmliefhebbers genieten van een heerlijk koude tocht over het lichaam. Loop tenslotte nog eens tergend langzaam voor het scherm om die deur te sluiten en verzucht daarbij bij voorkeur is in de zin van: 'Goh, 't is koud buiten'

Tip 3: Verdwijn vervolgens in de keuken. Uiteraard niet via de inkomhal! Doe dit via de living, dan kun je nog eens voor het scherm lopen. 

Tip 4: Steek de ongezellige keukenverlichting aan, zodat de donkere sfeer in de filmliving om zeep is. Steek vervolgens de radio aan om het voetbal te volgen. Kies voor een voldoende hoog volumeniveau zodat de niet-in-voetbal-geïnteresseerde filmkijker ook live op de hoogte wordt gebracht van de goeie kopkans die Björn Vleminckx van KV Mechelen mist na een mistasten in de Gentse defensie. Zorg er ook voor dat bij de stille, intimistische momenten in de film de filmkijker ondertussen kan genieten van Electric Feel van MGMT voor de 736ste keer (en dat is zo'n slordige 700 keer teveel voor een doorsnee filmliefhebber).

Tip 5: Blijf ook constant weg en weer lopen tussen de keuken en de living om telkens in de krantenbak op zoek te gaan naar een bepaalde katern. Doe dit bij voorkeur ook niet 1 of 2 keer, maar 3 of meerdere keren. Laat daar bij voorkeur ook meer dan eens iets vallen, en vloek eens luid. Ook dat draagt bij tot het uiteindelijke doel.

Tip 6: Verdwijn van tijd tot tijd ook eens stilletjes voor langere periode uit de keuken. Maar zet daarbij zéker de radio niet af of stiller. Dit laatste kan wel eens voor een positieve filmssfeer zorgen, en nét dat wil deze pocket vermijden.

Hoofdstuk 4: Sleur een filmkijker mee.

Dit hoofdstuk is iets wat je als filmsfeerverneuker niet meer echt zelf in de hand hebt. Het resultaat hangt af van het goed toepassen van de tips in hoofdstuk 3. Als die tips vakkundig zijn toegepast, dan geeft één van de filmkijkers het meestal op. Dit gaat vaak om de minder ervaren filmkijker, die door de vorige tips zo uit het verhaal is gesleurd en afgeleid, dat ze het opgeven. Dit is een gouden kans om de sfeer helemaal af te maken!

Merk op dat een filmkijker het opgeeft en zich klaarmaakt om te gaan slapen. Kom dan de woonkamer binnen en begin volop te babbelen over de voetbalmatch die je hebt gezien, vertel een onsamenhangend verhaal over een dikke mevrouw, een kitten en nog iets anders. Vraag daarbij nog eens aan de enig over gebleven filmkijker: 'Ist naar een film daj aant kijken zijt?' en wees verwonderd als die filmkijker niks zegt, en je alleen maar een vlammende blik toewerpt...

Missie geslaagd!

 

Groet,

Tom

ps: dit verhaal is puuuuuuur fictie(*wink wink). Dit puur fictief verhaal (*wink wink)zorgt er ook voor dat hier geen filmbespreking over 'The Virgin suicides' van Sofia Coppola staat zoals de bedoeling was, maar een recensie over een nog te schrijven pocket :) (De eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat 2 reclameblokken in een film, ook niet echt bijdragen tot een aangename filmsfeer. Zelfs al kun je die hypersnel doorspoelen omdat het een opgenomen film betreft...)

11:39 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Dan zal ik The Virgin Suicides maar bespreken op mijn blog.. :-)

Gepost door: sfie | 21-09-08

En dan... weet een mens dat het tijd is om zijn eigen stekje te zoeken, en niet alleen op skynet :)

Gepost door: Nina | 22-09-08

hahaha

Gepost door: hppgrl | 22-09-08

x]

Gepost door: Miss S | 22-09-08

Hummmz, bij deze dus waarom ik nooit leerde om filmkijken te appreciëren... de 'sketch' van onze pa ging warempel wel een beetje verder dan 'de verloren huissleutel'. Met als bestsellers 'poets uw kamer', 'doe de afwas' en 'ruim de schoenkast op' wist hij ongetwijfeld een waar gebeuren te maken van iedere filmbelevenis ;-) En zie nu, nu kan ik niet in de zetel zitten zonder de onweerstaanbare dwang van te moeten kuisen ;-)

Gepost door: Trits | 22-09-08

arme arme Trits :( Dit moet één van de allerergste vormen van kindermishandeling zijn die ik ooit heb gehoord...

waar kan ik geld storten? :D (want dan voelen we ons toch weer gesust hé :p)

groet,
Tom

Gepost door: Tom | 22-09-08

Het is om zoiets te vermijden dat ik één week na mijn afstuderen alleen ben gaan wonen... zo vlug was ik het beu terug 'thuis' te wonen.
Wat mij toen stoorde was het feit dat mijn vader elke avond ongeveer 20 weerberichten moest zien, terwijl hij zo goed als nooit buiten kwam :os.

Gepost door: Breeg | 22-09-08

ja ik heb nu een ex in huis zitten die elk huisgebeuren verneukt,aan films kijken hoef ik nog niet te denken...dus heb je mijn volledige sympathie

Gepost door: Peggy | 23-09-08

Oei, sneeuwkoningin! Als het je kan helpen, wil ik gerust wel even passeren om iemand een degelijke hakkenschoen in zijn achterwerk te placeren met al dat lawaai :-o De boel zo verneuken. Foei!

Gepost door: Trits | 23-09-08

Ik had bij hoofdstuk 3 al láng een rochelende zucht (of hoe heet zo'n ding) geslaakt, mij heel opvallend van links naar rechts bewogen in de zetel, onderwijl blijvend gefocust op het beeld, het bakje van de tv gegrist en het ding een paar tonen luider gezet.
Bij hoofdstuk 4 was ik zeer waarschijnlijk uit mijn krammen geschoten à la: "Kan ne mens hier nu nóóit ne keer op zijn gemak naar ne film kijken, nee? Teveel gevraagd? Ksjjjjj!"
Chapeau voor die zelfbeheersing!

Gepost door: Lentesneeuw | 23-09-08

De commentaren zijn gesloten.