20-10-08

Eerste lezing uit het Evangelie van Thomas

*Tingeling (gelieve recht te staan)

Eerste lezing uit het evangelie van Thomas, hoofdstuk 27, vers 1-21.

"1. Het was in die tijd dat de jonge Messias iedere donderdag en vrijdag aan de schoolpoort van overijverige leeftijdsgenoten flyertjes in de handen kreeg geduwd van fuifjes en andere spirituele bijeenkomsten die het daaropvolgend weekend in Zijn woongebied, ten noord-noordwesten van Jeruzalem, zouden doorgaan. 2. Begripvol als de Messias was voor het werk op vrijwillige basis van zijn leeftijdsgenoten, nam Hij altijd met graagte de flyer in ontvangst, om die dan heel vaak net om het hoekje in een aanwezige vuilbak te dumpen. 3. De Messias was immers in de meeste gevallen al lang op de hoogte van de komende feestelijkheden, en de afspraken met Zijn leerlingen om deze bij te wonen waren al die morgen op de lijnbus gemaakt.

4. Het was in die tijd dat de Messias, samen met Zijn leerlingen per fiets vertrok in de vroege avond. 5. Het was in die tijd immers dat om 20u30 de fuifzaal al aardig vol zat en het was ook die tijd dat een met een piercing doorboorde navel, nog als exotisch werd beschouwd. 6. Het was ook nog in die tijd dat de Messias en Zijn leerlingen met een intussen vergane munt, de zogenaamde Belgischen Frang, betaalden. 7. Maar het was een mooie tijd. 8. Een tijd van vriendschap, een tijd van heel veel andere leerlingen ook, die de Messias op zijn feestelijke verplaatsingen altijd wel ergens ontmoette. 9. Het was een zorgeloze tijd, maar een tijd die niet zou blijven duren.

10. De tijden veranderden, alleen veranderde de Messias niet mee. 11. Met lede ogen zag de Messias hoe vele van Zijn leerlingen de verlokkingen van het andere geslacht niet konden weerstaan, en zich lieten vangen in het web van huisje-boompje-kindje. 12. Op zich niet zo'n probleem voor de Messias, alleen was het feit dat vele van zijn oud-leerlingen verwachtten dat de Messias mee zou gaan in het verhaal en Zijn leven aan dat van hen zou aanpassen, dat wel. 13. En zo groeiden de Messias en vele van zijn oud-leerlingen uit elkaar. 14. Sommige oud-leerlingen bleven wel nog met de Messias contact houden, en Hij met hen. 15. Alleen viel het de Messias zwaar dat de spontane avonden van vroeger, plaats moesten ruimen voor ver op voorhand geplande bijeenkomsten. 16. Het feit dat er agenda's bij te pas kwamen en er talloze uren moest gepuzzeld worden om nog eens samen met een groep leerlingen weg te gaan, viel Hem zwaar.

17. De enige troost voor de Messias was dat er nog andere Verlossters waren met hetzelfde probleem, en met hetzelfde gevoel van nostalgie naar Hun goeie uitgaansjaren. 18. En zo vonden Zij troost bij elkaar, op een zaterdagavond, via een door Microsoft ontwikkeld chatprogramma met op de achtergrond de top-100 van de beste dance-platen, uitgezonden door een studio uit het Brusselse. 19. Platen, vaak uit de goeie oude tijd, de tijd van zorgeloosheid voor de Verlosster en de Messias. 20. Platen met herinneringen voor Hen, en die wisselden de Messias en de Verlosster dan ook aan elkaar uit. 21. Het was een mooie avond, die zaterdagavond."

*Tingeling

Tot zover deze lezing uit het evangelie van Thomas.

Tot slot neuriën wij nog samen psalm 301 als eerbetoon aan de Messias en de Verlosster. Psalm 301, getiteld 'Duw' van 'De universele natie',

 

22:45 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Eeeeeeeeeimèèn! (vertaald: Amen)

Wel een klein detail: ik liep wel in de valkuilen van het andere geslacht ;-)

En seg, het blijft hier wel ongehoord stil in de comments... dat zijn we niet gewoon op jouw blog :-o

Gepost door: Trits | 21-10-08

ja, zelfs hier heb ik amper nog leerlingen :(

groet,
Messias

Gepost door: Tom | 21-10-08

Ik ben overigens content dat ge de nummer 1 niet als Psalm koos ;-)

Zoooo niet terecht. Boooo!

Gepost door: Trits | 21-10-08

Aan nummer 1 heb ik gewoon niet zo'n herinneringen als aan dit plaatje. Toch niet uit de jaren '90. Aan de nummer 1 heb ik enkel herinneringen vanop Werchter dit jaar waar ik volop van puntje 5 uit mijn tag-dink mocht beleven. Wat ik ook deed, dat meisje kwam steeds weer tegen mij staan! Na welgeteld 5 seconden heb ik het opgegeven en ben ik blijven staan waar ik stond. Tegen haar :)

groet,
born tommy

Gepost door: Tom | 21-10-08

Ik heb momenteel geen zin om recht te staan maar morgen kom ik zeker eens naar je preek luisteren. Ik zal naar de ochtendmis komen. Ik kijk er al naar uit. ;-)

Gepost door: Linn | 21-10-08

Sorry, maar het duurde even voor de antihistaminica begonnen te werken. Zwaar allergisch aan alles wat naar godsdiensten ruikt, zie je ;-)
Maar het blijft een terugkerend thema. Trouwen en (eventueel) kinderen krijgen, wil zeggen dat je sociale leven overhoop ligt en de singles zijn de dupe. Heb het ook meegemaakt, niks aan te doen hoor. Pas je vriendenkring wat aan, leer er mee leven en ik ben eens benieuwd wat er gaat gebeuren als jij tot over je oren verliefd bent en in een serieuze relatie terecht komt... ;-)
Maar ik moet zeggen dat je het hier prachtig verpakt hebt :-)

Gepost door: Breeg | 22-10-08

Mooi geschreven, heel herkenbaar en een prachtige song als afsluiter. Ik word er zelfs een beetje weemoedig van.

Zeg, ik heb nog een vraagje. Ik meen ooit ergens gelezen te hebben dat jij een gigantische collectie dvd's hebt. Heb jij toevallig op je pc of zo een overzichtje staan van die collectie. Ik zou het anders wel leuk vinden om dat eens te bestuderen.

Gepost door: Linn | 22-10-08

fantastisch schrijfstukje!

Gepost door: Noalinne | 22-10-08

Ahhh super tekst! Niet erg positief, maar that's life..
Is het ook in diezelfde tijd dat Tom actief was op lnm of vergis ik mij daar vreselijk in?
Zalig liedje trouwens, lang leve de nainties!

Gepost door: LaSofia | 24-10-08

@lasofia: lnm? Kheb eens moeten googlen om te weten wat dat was. Nee, geen lnm voor mij. Kheb trouwens nog altijd een bloedhekel aan facebook, netlog en al dat soort zever :)

Gepost door: Tom | 24-10-08

De commentaren zijn gesloten.