28-10-08

Kom iedereen, kook je mee? 'Jaaah, gesellig!'

hoi humzies en stoere lezers,

vandaag een gerechtje :) Vanwege de onweerstaanbare aantrekkingskracht tussen mijn moeder en het ziekenhuis de laatste tijd, de complete waardeloosheid van mijn vader in de keuken (hoewel daar heel recent enige vooruitgang in schijnt te komen: Staan kijken naar je pan en je afvragen waarom de boter maar niet smelt én tegelijkertijd niet doorhebben dat de plastiek waterkoker die op het vuur erachter staat dat wel doet, is het laatste jaar al niet meer voorgevallen...). En vanwege het feit ook dat ik in verlof ben en de kant-en-klaar maaltijden van traiteurs beu ben (hoe lekker ze ook zijn soms), besloot ik zelf mijn kookkunsten nog maar eens van onder het stof te halen.

Gerecht: Gehakballetjes in tomatensaus met puree

De ingrediënten (voor 2 flinke eters):

PICT0006

 

- 400gr gemengd gehakt

- Enkele flinke aardappelen

- Goeie muziek (Bicky's megamix op de i-pod is ideaal!)

- peper, zout, muskaatnoot

- 50gr. bloem

- 50gr. boter

- Paddy, voor de morele steun

- 1 ei

- melk

- een doosje tomatenpuree

- bouillonmengsel

- een sexy schort

Stap 1: Aardappelen schillen en opzetten.

PICT0007

Was de aardappelen zodat de meeste aarde al weg is. Schil de aardappelen en verwijder de ogen. Spoel ze nog eens af om het vrijgekomen zetmeel te verwijderen en smijt ze in een kom met water. Snij de aardappelen ongeveer in even grote stukken zodat ze allemaal ongeveer gelijktijdig gaar zijn. Zorg ervoor dat de aardappelen onder water staan. Breng ze aan de kook.

 

Stap 2: het draaien en koken der gehaktbal 

PICT0009

Draai balletjes van het gehakt. De grootte is naar eigen voorkeur. Meestal gebruik ik een koffielepel om ongeveer gelijke porties gehakt te verkrijgen.

PICT0010

Zet een kom met water op, doe er 1 afgestreken soeplepel van het bouillonmengsel bij en laat de gehaktballetjes zacht garen.

 

Stap 3: het maken van de tomatensaus

PICT0011

 Het delicaatste in dit voor de rest uitermate simpel gerecht. Maak een roux van 50gr boter en 50gr bloem. Laat de boter smelten.

 

PICT0013

Voeg onder het continu kloppen met de garde de bloem toe tot deze de boter heeft opgenomen, en voeg water toe. Blijf kloppen om klonters te vermijden. Voeg water toe naar believen om de dikte van de saus te bepalen.

 

PICT0014

 Voeg het blikje tomatenpuree toe, en kruid nu naar eigen smaak met peper en zout. Eventueel wat bouillonmengsel en muskaatnoot kunnen ook worden toegevoegd. 

PICT0017

Voeg tot slot de ondertussen gekookte balletjes toe en meng goed door.

Stap 4: de puree

PICT0021

 

Giet de aardappelen af nadat ze gaar zijn. Gebruik een vork om dit na te gaan. Stamp de aardappelen en giet er melk bij. Ook hier is het aangewezen beetje bij beetje melk bij te gieten, naargelang je de puree vast of wat slapper wil. Doe er een eitje bij en meng goed.

Eventueel kan er nog wat room of boter toegevoegd worden, maar dit is niet noodzakelijk. Kruid vervolgens de puree met peper en zout, en flink wat muskaatnoot.

 

Stap 5: Laat de tafel dekken en dien op

 

PICT0022

Smakelijk!!

 

Groet,

Tom

ps: Helaas niet bereikbaar vanavond, aangezien ik een kookles 'Wild' ga volgen. 3 Voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 1 dessert! Verslag volgt :)

14:45 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Damn, is Sandra Triple X al bij u op bezoek geweest, of wat? Ziet er inderdaad heel lekker uit. Alles staat genoteerd, je weet maar nooit ;-)

Gepost door: Breeg | 28-10-08

ge hebt nogal naast de pot gesmost met uwe blom jong! :P

ziet er lekker uit en coole bollekesborden ook smakelijk met u wild é

Gepost door: Maxie | 28-10-08

@ Maxie: das in al mijn over-ijverigheid Maxie... Ik raak dan in een trance waardoor ik de aardse dingen (zoals de afmetingen van een kom) negeer... Ergens kun je nog een geut eiwit naast de pot zien ook... :p

@Breeg: Sandra Triple X? Haha, wat denk jij dat ze prefereert? Sterke zelfgedraaide ballen of flauwe opgewarmde lasagne? :D Ow ogenblikje, het kind heeft hier haar hoofd tegen mijn bureautafel gestoten in al haar hevigheid...

groet,
Tom

Gepost door: Tom | 28-10-08

Tzein wel klijn ballekes, nie?

Gepost door: Sandra Triple X | 28-10-08

Ziet er smakelijk uit! Wat ik me persoonlijk wel altijd afvraag bij dergelijke kost is waar de groentjes eigenlijk zijn... zelf maak ik hier dan gewoon een frisse salade bij, maar wat zouden andere opties zijn?

Lekker in balletjes is ook komijn! Dan ga je wat meer de keftes-toer op :-D Zeker een aanrader!

En last but not least: wanneer moet die I-pod erin?

Gepost door: Trits | 29-10-08

De schildpad, dat was lang geleden!! Hoe noemt die weer?

Gepost door: Nina | 29-10-08

@Trits: I agree. Groentjes zijn het best van allemaal, maar bij dit soort gerechten eten we daar nooit groenten bij eigenlijk. Zo opgekweekt, dat het zelfs niet in mij is opgekomen om er iets bij te doen van groenten :) Nu, aardappelen zijn natuurlijk ook groenten hé en er zitten geconcentreerde tomaten in de saus :) (flauw excuus, i know... receptuur voor de balletjes met komijn mag je mij altijd doorspelen :))

En de I-pod, die is heel het kookproces op de keukentafel te vinden. Lekker hard, de ene hippe plaat na de andere uitbrakend :) Mocht ik niet aan het koken zijn, ik stond verdorie in mijn ondergoed op tafel te shaken (en nu vind je mij vast raar... :o :p)

@Nina: Paddy. Hij sluipt altijd wel ongemerkt op foto's :)

Gepost door: Tom | 29-10-08

Grrrr Door gisteren deze post te lezen walgelijk veel zin gekregen in balletjes in tomatensaus en dus 's avonds gemaakt. Ik meng het gehakt wel eerst met gesnipperde sjalotjes, look, veel peterselie, peper en zout. En als dit recept voor twee flinke eters is, dan eet ik voor drie ;)

Gepost door: Dweezel | 29-10-08

Ik kom recht van tafel en toch krijg ik goesting in balletjes in tomatensaus na het lezen en vooral bekijken van deze post.

Gepost door: Linn | 29-10-08

De commentaren zijn gesloten.