30-10-08

'Hoe ga ik goed met Tom om?' les 1

hoi lezers,

ik val maar meteen met de deur in huis: ik ben, wat men noemt, een 'gemakkelijke' mens. Ja, inderdaad: gemakkelijk in de omgang. Ik ben geen nerveuze medemens, ik ben rustig, kalm en niet opvliegend. Bijhorende nadelen daaraan zijn dat ik soms te rustig ben en dingen laat aanslepen, maar kom :) Ik ben een rustgevende factor voor veel mensen, en eerlijk gezegd voel ik mij ook het best bij mensen die ook zo'n rust uitstralen. Rust, relativeringsvermogen en gezond verstand.

En toch zijn er bepaalde dingen waar ik niet zo goed tegen kan, en die je dus best vermijd in mijn omgeving. Hieronder zal ik kort enkele van die dingetjes schetsen, gelieve allemaal nota's te nemen. Want, u zal zeggen: ah, maar Tom, dat zijn toch allemaal éénvoudige dingen om te onthouden. Inderdaad beste lezer, en toch kom ik nog dagelijks in situaties met mensen die mij al jaaaaren kennen die toch nog zware overtredingen tegen deze basisregels maken.

1. Vermijd overbodige vragen (ook al is het om een gesprek aan te knopen)

Ik ben er van overtuigd dat volgende situaties jullie allemaal bekend zijn. Stel: je staat de afwas te doen omdat, laten we eens gek doen, je fantastisch veel zin hebt om de afwas te doen. Een grote afwas, een grote hoeveelheid borden, glazen en bestek liggen te wachten tot ze afgedroogd worden. Het vele dreftschuim vliegt in het rond door je naarstige schrobbewegingen om wat aangekoekt vet van een pot te krabben. Dan kan ik kribbig worden als iemand binnen komt en heel ostentantief vraagt:

'Ah, de afwas aan het doen?'

Meestal is een meewarige blik met een trillende wenkbrauw het deel voor de vragensteller. Innerlijk moet ik mij altijd inhouden om dan niet keihard te roepen:

'Neen kalf, ik ben de gevel aan het schilderen' en daarna de vraagsteller bij de strot te grijpen en op Maffioso-manier zijn/haar kop in het afwassop te plonsen en iedere keer net op tijd er weer uit te trekken en in zijn/haar oor te brullen:

'Who's your daddy now? Woehahaha'...

U ziet, ik kijk te veel films in het genre 'The godfather', 'Goodfellas' of 'American Gangster' :) Om maar te zeggen: stel geen onnozele vragen, daar kan ik moeilijk mee om.

Andere krakers zijn:

- 'Ah, ben je al wakker?' terwijl je net de keuken komt binnengestrompeld met een kater van hier tot aan de andere kant van de provincie.

- 'Ah, ben je het gras aan het afrijden da?' op de moment dat je achter een immens lawaaiierig machine loopt op je gazon. Deze vraag is trouwens superirritant, aangezien je vaak de machine moet stilleggen om allereerst de vraag al te kunnen verstaan, en die mag je dan 5 seconden later weer aan de praat proberen te krijgen.

- 'Ah, je auto aan het wassen ja?' terwijl je je net staat uit te trekken om met een spons je dak proper te frotten. Ook het feit dat half je wagen half in het schuim staat, er twee emmers staan, velgenreiniger en een zeemvel waren eigenlijk tips waardoor de vraagsteller eigenlijk al zelf tot de juiste conclusie kon komen.

Nee, vermijd alstublieft zo'n vragen. Ik kan er niet tegen.

2. Vermom iets wat je al weet/wil niet om tot een vraag aan mij

Vandaag ook weer een schitterend voorbeeldje meegemaakt. Even kort schetsen: dit weekend mag mijn moeder waarschijnlijk terug naar huis komen na een ziekenhuisopname. Goed, in de thuiszorgwinkel is een verzorgingsbed gehaald omdat rechtop zitten nog niet zo handig is heel de dag de komende periode. Bon, het gesprek tussen vader Tom en Tom deze middag ging dus als volgt:

Vader Tom: 'Wel, wanneer zouden we dat bed opzetten in de living?'

Tom: 'Euhm, wanneer mag moe naar huis komen? Zaterdag?'

Vader Tom: 'Ja, zaterdag.'

Tom: 'Wel, misschien morgennamiddag dan of zaterdagvoormiddag.'

Vader Tom: 'Jammaar, dan kan ik mijn auto niet meer in de garage binnen zetten, want het bed staat voorlopig in de garage.'

Tom: 'Aja. Vanavond dan hé, ben hier net bezig met iets op de pc.'

Vader Tom: 'Jammaar, ik moet om 2 uur nog ergens zijn.'

Tom: 'Dus gauw, tkomt er op neer dat het nu moet opgezet worden?'

Vader Tom: 'Aja, joat é'

Tom: 'Ja, waarom zeg je dat dan niet van de eerste keer gewoon?'

Vader Tom: 'Ja, ik zeg het toch!'

Tom: 'Euh nee, dat zeg je niet...'

...

Ik haat zo'n discussies. Kom dan gewoon binnen en zeg: 'Gauw, we gaan nu vlug dat bed opzetten' en er is niks aan het handje. Ik vind het hatelijk om de indruk te krijgen dat ik ergens inspraak in heb doordat iemand een vraag stelt aan mij, terwijl eigenlijk alles al vastgelegd ligt. Dat is al een eerste iets waar ik in een dergelijk geval lastig kan van worden en ten tweede ben ik ook iemand die zoveel mogelijk zwijgt als er niets zinnig kan gezegd worden. En een conversatie als bovenstaande vind ik dan ook puur tijdsverlies en een verspilling van lichaamsenergie :)

Dus: Als je mijn hulp nodig hebt, vraag het gewoon. Met mijn lieve, zachte karakter zal je altijd een ja te horen krijgen. Maar vraag het gericht en draai niet rond de pot :)

3. Het terugkaatsen van doodeenvoudige vragen.

Tot slot nog een derde puntje in deze 'hoe ga ik goed met Tom om'-cursus: Antwoord gewoon op simpele, duidelijke vragen die ik stel. Vermijd ten alle tijde om een poepsimpele vraag terug naar mij te kaatsen.

Voorbeeld:

Tom: 'Ja, ik ga dan naar de frituur hé. Wat moet ik meebrengen voor jou?'

Persoon X: 'Goh de frituur... tja... euhm, wat hebben ze daar allemaal?'

Ik word toch heus niet verondersteld de volledige lijst vleessoorten van de frituur af te rammelen. Een frituur, een triviaal ding waarvan iedere Belg weet wat er te krijgen valt?

Hiervan krijg ik het al op mijn heupen, maar behulpzaam als ik ben zal ik (als ik in een goeie dag ben toch tenminste) toch nog proberen helpen. Zij het op een licht geïrriteerde toon:

'Ja, wa hebben ze daar allemaal... : brochetten, hamburgers, zigeunersteaks, viandellen, bicky burgers, ardeense brochetten, bitterballen, bouletten, gehaktstaven, jagersworsten, lookworsten, frankfurterworsten, kaasburgers, garnaalkroketten, kaaskroketten, ... '

Persoon X: 'Goh, pakt maar een frikandel dan.' (inderdaad, je zal altijd zien dat als je een hele lijst opnoemt, ze er dan toch nog in slagen iets te vragen dat niet in je lijst voorkomt.... aaaaaarrghhhhh)

Persoon X: 'En pakt van frieten maar een kleintje, zo'n kinderbakske of middelmaat... of hoe noemen ze dat ook al weer?'

Tom, compleet over de rooie en zijn haar uittrekkend en op zijn knieën gevallen op de grond: 'Dat zijn drie verschillende groottes...'

Persoon X: 'Goh, kies dan zelf maar.'

Tom 'Boehoehoeeeee...'

Ook niet doen beste lezertjes :) Van zo'n conversaties word zelfs iemand als ik lastig, moe en kwaad.

Zo, volgende week herhalingstoets en binnenkort volgt les 2 in de cursus: 'Hoe ga ik goed met Tom om?'

groet,

Tom

17:01 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Commentaren

Het is genoteerd. Als ik je hier op de foor zie zal ik niet vragen "ah Tom, ben jij ook naar de foor gekomen?" :-)

Gepost door: Breeg | 30-10-08

Bovenstaand relaas netjes samengevat. Punten 1 en 2: laat Tom met rust. Punt 3: wees eigenwijs en stuur Tom naar de frituur waar ze wel hebben wat je wil. Staat genoteerd.

Enkel een klein probleem. Rust uitstralen, zei u? Paniek! Hoe moet ik dààraan beginnen?! :-o

Gepost door: Trits | 30-10-08

@Trits: nee, nie helemaal correct. Een gesprek beginnen mag altijd, maar niet met een vraag zoals in punt 1. En punt 2: hulp vragen mag altijd, maar direct en to the point :)

En rust uitstralen? Wil je dan goed met mij overeen komen hihi? :)

@Breeg: Oh, mag altijd. Wel niet komen mekkeren als ik dan je met je hoofd tegen een kraam sla, en iedere keer dat ik je bebloed hoofd achteruit trek, keihard in je oor brul 'Who's your daddy now, bitch?' :p

Gepost door: Tom | 30-10-08

Zie het positief. Elke keer een van deze puntjes in toepassing gebracht wordt, krijg je de kans om die mens te confronteren. "Ha, Trom Boone, 't planckier aan 't kuisen? "Ha, klant, nutteloze vragen aant stellen?" (gevolgd door vette grijns)

Gepost door: Trom Boone | 30-10-08

Al een geluk dat je dit hier allemaal nu pas schrijft of ik was zeker niet durven meegaan naar Man on Wire. ;-p

Gepost door: Linn | 30-10-08

@Linn: ja, oké, maar jij lijkt mij nu ook niet het type dat de rode zou komen opgelopen en zou zeggen tegen mij: 'ah, kom je ook een filmpje kijken?'

Echt, ik val reuuuuze mee :p

Gepost door: Tom | 30-10-08

Ah, hierzie, ook ne post geschreven da?
*duikt vliegensvlug ineen*

Gepost door: Lentesneeuw | 31-10-08

hihi :)

Gepost door: Tom | 31-10-08

Ik doe geen moeite. Ik wéét dat je me niet kan uitstaan :-p

Maar een mens mag zich toch inleven, niet? ;-)

Gepost door: Trits | 31-10-08

goh, niet kunnen uitstaan... kweetnie

Dat klinkt zo hard Trits :( ('t is natuurlijk wel waar, ma kvind het hard klinken)

Weekend! Woeiii!

knipogende groet,
Tom

Gepost door: Tom | 31-10-08

ik betrap mezelf wel eens op fout nr 1 ze, maar da is gewoon om een gesprek aan te knopen hé en aangezien ik nie echt supersociaal in de omgang ben begint een gesprek soms met overbodige onnozeliteiten he. maar kzal er zekers op letten als ik u nog keer zie :o kheb naar mijn weten het NOG niet bij u gedaan mwoehahah

punt 3 komt erop neer dat ge gewoon nie van besluiteloze personen en twijfelaars houdt? :p

Gepost door: Maxie | 31-10-08

@Maxie: geen paniek, ik word vooral lastig van mensen die keer op keer met zoiets afkomen. Een keer zondigen mag best :)

En wat dat punt 3 betreft, gohja, misschien wel :D Kbedoel, das zo'n simpele vraag met een eenvoudig antwoord. Dan wil ik daar echt nie 5 minuten staan lullen of mijn hersenen staan kraken om een hele lijst te produceren als ze dan toch met iets anders komen... :) En om uiteindelijk te vertrekken met quasi evenveel informatie alvorens ik mijn vraag stelde...

@iedereen: denk nu nie dat ik een opvliegend mens ben ofzo hé, helemaal niet. :D Er hoeft echt niemand bang te zijn van mij hihi :) i'm so lovable :o (met wat rare kantjes ja ;) )

prettig weekend iedereen!

groet,
Tom

Gepost door: Tom | 31-10-08

hoezo? euh ok,ik heb aandachtig het postje gelezen en ik vind het heel normaal allemaal.Mag ik dat kopiëren naar mijn eigen blog of heb je in je volgende puntjes ook een gloeiende hekel aan plagiaat?:o)

Gepost door: Peggy | 03-11-08

Over royalties valt te onderhandelen Peggy ;)

Mits vermelding en doorlinken naar hier, mag het :)

groet,
Tom

Gepost door: Tom | 03-11-08

Oei en dat was alleen nog maar les 1.. Kheb me wel geamuseerd met het lezen ervan.. 't is zo herkenbaar!

Over frituren gesproken.. ik heb honger.. Bovendien ben je de twee 'vleesstukken' vergeten op te noemen die het overheerlijkst zijn, namelijk de berehap en de mexicano. Geen wonder dat persoon x voor een frikandel kiest als hij/zij deze niet voorgesteld krijgt..

Gepost door: LaSofia | 06-11-08

De commentaren zijn gesloten.