11-12-08

Tegenstrijdige ik.

Toen ik vanavond richting huis reed, was het plots daar! De inspiratie. Inspiratie om een blog te schrijven. Inspiratie, zich voedend met het feit dat ik plots dacht: eigenlijk zit ik raar in elkaar. Want, inderdaad, ik zit raar in elkaar. Niemand zal dat ook ontkennen, en zeker ik niet. Of nee, eigenlijk zit ik zo simpel en éénvoudig in mekaar, dat het eigenlijk weer complex wordt. Algemeen gezien dan. Aan sommige dingen kan ik zelf geen touw knopen.

Neem nu het feit dat ik enorm gevoelig ben voor 'volledigheid'. Ik ben een detailfreak. Zo rij ik bijvoorbeeld met een Italiaanse wagen. Wel, voor mij houdt dat dan in dat de banden ook van een Italiaans merk moeten zijn. Daarenboven heb ik mijn boordcomputer ook in het Italiaans gezet. Radio; Cd's; info over verbruik, gemiddelde snelheid, afgelegde weg; info over de klimaatregeling en de interne telefoon: alles staat dus in het Italiaans. Meer nog, de ingebouwde GPS spuwt zijn/haar instructies ook in het Italiaans mijn interieur in. Iets wat vaak als heel amusant ervaren wordt door mensen die voor het eerst mijn GPS horen. En geef toe: 'Prendere la tertia uscite a destra e poi rimanere a sinistra' klinkt toch verdorie een stuk lekkerder dan het duffe 'Neem de derde afrit rechts en houd links aan'. Slechts met een Italiaans merk banden en alle bedieningen in het Italiaans is het een geheel. Een geheel waar ik mij goed in voel.

Verder ben ik ook heel gevoelig aan 'gaafheid'. Zo huiver ik echt bij de gedachte dat er ezelsoren aan papieren zouden hangen. Ook bij boeken. Zelfs de bescherming van de kaft probeer ik echt zo lang mogelijk gaaf te houden. Niet dat ik hysterisch word als dat niet lukt, maar innerlijk vind ik dat altijd bijzonder jammer. Meer zelfs, de waarde van het boek daalt meteen voor mij. Zelfs de verpakking van mijn I-pod probeer ik gaaf te bewaren. Vraag mij niet waarom, maar het is gewoon zo. Ik wil alles kreuk- en krasvrij houden.

Aan de andere kant ben ik dan eigenlijk alles behalve perfectionistisch. Je zou denken dat iemand zoals ik dan ook heel orderlijk is. Wel, dat is maar gedeeltelijk zo. Mijn bureau op het werk is eigenlijk een half stort. Kilo's papier liggen er op, en niet echt in mooie pakjes ofzo hoor. Nee, gewoon, op hopen. Ik weet wel alles liggen. In mijn, voor buitenstaanders, complete wanorde zit weldegelijk logica én orde. Ik weet altijd alles direct liggen. Maar ook op andere gebieden uit zich dat. Zo vind ik het helemaal niet erg als mijn auto in geen 6 maand gewassen is. In tegendeel: de vuiligheid achter de wielkasten en op haar gestileerde kont vind ik zelfs mooi staan. Sommige wagens vind ik echt mooi als ze mooi, egaal vuil zijn. Maar ik heb dan weer wel een probleem als iemand de kofferklep dichtslaat aan de klep zelf, en niet met de uitsparing in de koffer zelf. Waarom vraag je je waarschijnlijk af? Wel, omdat mijn mooi egaal vuil dan onderbroken wordt door een handafdruk. Dan is de vuiligheid niet meer egaal, en is de vuilheid haar gaafheid kwijt. En daar heb ik het dan weer moeilijk mee...

Ben ik nu een freak?

groet,

Tom

ps: enkele updates

1. Resultaat van het examen verleden week: 96,4 % (Boeyaaaaaaaa)

2. Na een mailtje afgelopen weekend richting de Knack dat ik heel erg ontgoocheld dat de sint mijn schoentje niet had gevuld met een mooie DVD-box, die mij was beloofd als winnaar van de recensie wedstrijd van de Focus filmdag, bleek dat de Kerstman wél zijn werk deed. Er lag een postpakket op mij te wachten toen ik thuis kwam. En de buit? Wel, het zijn 11 DVD's.

- The 11th hour (documentaire van L. Di Caprio die een beetje de Al Gore toer opgaat)

- La Meglio Gioventu (De volledige serie.)

En dan een verzamelreeks bestaande uit:

- Old Boy van Park Chan-wook (yes!)

- The Pianist (had ik al in een reeks van De Morgen)

- The Motorcycle Diaries (Had ik ook al los, dus deze mag dan gratis weg! Geïnteresseerden mailen maar)

- L'enfant (zie The Pianist)

- Eternal sunshine of the spotless mind (Had ik al in een limited edition versie. Ben nog aan het twijfelen of die weg mag of niet...)

- Der Untergang (zie The Pianist en L'enfant)

- Million Dollar baby

- Magnolia

- The Constant Gardener (zie The Pianist, L'enfant en Der Untergang)

3. Er lag ook nog een enveloppe op mij te wachten van Cinéart. Met de melding dat ik een duo-ticket gewonnen heb voor de film 'Caos Calmo', voor een voorstelling naar keuze (qua datum en uur dan) in een bioscoop naar keuze. Dankzij De Standaard. Iemand die meewil? Laat maar horen.

20:07 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Bij deze begrijp ik waarom jouw tekst steevast uitgelijnd moet zijn ;-) Waar je me bij het posten van jouw bijdrage op de bits meeheeermaals op wees ;-) Maar geen paniek, ik zit ook vreemd in elkaar.

1. Ik ben wel een perfectionist. Niet egale papieren, niet opgeruimde bureaubladen, niet perfect gewassen en gestreken kleren en jaja, zelfs vuiligheid op mijn lichte vloertegels en madam schiet in actie. Met een brede glimlach, want jongens, opruimen en dingen in orde brengen, dàt doe ik waarrempel graag :-D Tegelijk mag de tuut heus wel vuil zijn. Maar anderzijds heb ik nu niet meteen de neiging om op de motorkap te gaan liggen op een koude winterdag... (u snapt de link?)

2. Ik hààt 'domme' boeken. Gisteren sloeg ik voor het eerst 'waarom blablabla en vrouwen niet kunnen kaartlezen open'. Op raad van een vriend. Na 13 pagina's over 'mannen en vrouwen zijn ànders, wat iedereen ook denkt' en 'wij baseren ons op wetenschappelijke studies' (DERTIEN PAGINA's! Hoeveel heeft een mens nodig om dat te snappen??? 1 zin??? Zo krijg ik ook makkelijk een boek volgeluld, zenneh!!!)(oei, hier gaan we weer) belandde het ding op de grond. Rommel. Alles moet vooruit gaan, zeker een boek. 'Gesjippeteer' is écht niet aan mij besteed. Nèrgens.

3. In de lijn met het voorgaande, hou ik van duidelijke boodschappen. Binnenkort is het kerst en in mijn woonst is de boodschap duidelijk. Waar je ook staat.

4. Verder ben ik zo zot als een achterdeur, wat helemaal in strijd blijkt met mijn 'serieuze' werk. Soms lijkt het wel een afstandsbediening met 2 kanalen. It gets way fucked up als ik het verkeerde kanaal opzette richting bureau. Mijn collega's raken helemaal in de war... (het went, maar toch)

Proficiat met de toetsresultaten! En moest je het filmticketje ook wel in Leuven willen consumeren, u weet me te vinden! :-)

Gepost door: Trits | 12-12-08

Mietje :)
En Trits, ik wil u inhuren als kuisvrouw

Gepost door: Nina | 12-12-08

Herkenbare dingen. Ook ik rijd wel eens maandenlang met een lekker vuile wagen rond. En ja, dat egaal-vuile wil ik dan ook zo houden, dus ook bij mij geen handafdrukken. Alleen is dat een Duits merk, dus ik wil geen gps die in die taal (krijg nog altijd nachtmerries door de examens Duits van vroeger).
Mijn appartement is deels perfect netjes en clean en deels een geordende chaos. Voor miuj perfect logisch verspreide rommel, voor een buitenstaander alleen mar rommel :-)
Het perfectionisme beperkt zich tot mijn werk, waar de minder perfectionistische collega's mij de muren doen oplopen.
Veel plezier met je filmtickets!

Gepost door: Breeg | 12-12-08

Amai, weeral zo'n goede resultaten, proficiat!
En wat een heerlijke films heb je daar in je bezit..
Ikzelf heb via de knack ook eenszo'n heerlijke box ontvangen. Heel wat dezelfde films, maar toch niet allemaal.
Zo wil ik wel eens weten of The Constant Gardener de moeite is. L'enfant heb ik wel al gezien, maar zat niet in de box. Eigenlijk maken ze steeds dezelfde boxen, maar dan af en toe eens gemixd met andere dvd's lijkt me.
De Eternal Sunshine.. zoveel van gehoord, over gelezen en nooit gezien.. Doen?

Gepost door: LaSofia | 15-12-08

Neen je bent geen freak.
Een gelukzak alvast wel.
Enjoy the movies - don't forget the popcorn (maar geen plekken maken hé)

Gepost door: Noalinne | 15-12-08

De commentaren zijn gesloten.