14-01-09

Verliefd?

Wanneer weet je dat je verliefd bent? Is daar een sluitende definitie voor? Een grens die zegt: hola makker, eens je mij passeert zit je in de fase van verliefdheid. i don't know. 

 

Ben ik momenteel verliefd? Nee, dat ben ik niet. Ik ben niet het type dat snel verliefd word. Hoe dat komt, weet ik eigenlijk niet. Sommige mensen worden sneller verliefd dan dat ze van onderbroek wisselen. Flavours of the month. Ik dus niet. Ik kan met droge ogen zeggen dat ik in mijn hele leven, dat nu toch al bijna 28 jaar loopt, nog maar zo weinig verliefd ben geweest, dat ik het nog kan tellen op de vingers van 1 hand. 

 

Ah, ik herinner mij nog de eerste keer. Ik ging op 1 september van dat jaar naar school. Zoals zoveel tieners die dag. Tweede middelbaar. Eindelijk waren we niet meer de groentjes. Ik kwam de groene poorten binnen. En nee, toen zag ik ze nog niet. Het duurde tot de speeltijd in de voormiddag, toen mijn oog plots op een 'groentje' viel. Niet zo heel groot, heel lang haar. En ik was om één of andere reden verkocht. Direct. Via via kwam ik haar naam te weten en beetje bij beetje ontwikkelde zich een verliefdheid in mij. Puur fysisch, want natuurlijk durfde ik niet met haar te praten, ook al was ze een groentje. Dus ik wist helemaal niet hoe ze echt was, hoe haar karakter was enzoverder. Het enige wat ik wou, was haar zoveel mogelijk zien op de speelplaats. Dan was mijn dag goed. 

 

Het jaar erop zaten de tweedes en derdes samen in dezelfde studiezaal. Bij ons was de ochtendstudie nog verplicht. Wat hoopte ik dat we samen op een bank gezet werden! Helaas, het mocht niet zijn. Maar ik kon ze wel zien zitten, wat voor mij eigenlijk al voldoende was. In al die jaren was ik heimelijk verliefd op haar. En nooit heb ik het haar durven zeggen. Ik heb zelfs nooit met haar gepraat. Zelfs niet toen ze tijdens een partijtje voetbal keihard mijn scheenbeen raakte in plaats van de bal. Veel verder een 'Godver! Nee, 't is nie erg hoor." kwam ik niet. Vier jaar lang heeft dat geduurd, tot ze die eerste september niet meer verscheen. Ze was veranderd van school. En ik was ze kwijt, hoewel ik ze nooit had gehad. Ik heb haar nooit meer gezien. Even onverwacht en even stil is ze uit mijn leven verdwenen zoals ze erin geslopen was. 

 

Daarna nog twee keer verliefd geweest, maar veel betekende dat ook niet. Een van hen had trouwens een relatie met een goeie vriend van mij, dus die was al zeker buiten schot. Vakkundig heb ik al die gevoelens verdrongen, en met succes. Meer dan tien jaar later gaan mijn toenmalige beste vriend en dat meisje trouwen. Dus hoera :) De laatste keer dat ik verliefd was, was op een meisje uit mijn studentenclub. En dat was echt een zwaar geval van verliefdheid. En hoewel we altijd heel goed met elkaar hebben kunnen opschieten, bleek de verliefdheid maar van één kant te komen. En dan is het natuurlijk snel afgelopen. Kapot ben ik er van geweest. Kwam daar nog bij dat ik diezelfde zomer ook nog afstudeerde en plots mijn hele vaste leventje van 'studeren, studentenvrienden, kot' kwijt was, en plots zat ik in een bijzonder zwart gat. Geen enkele diepzwarte gedachte is mij die periode vreemd geweest. Maar uiteindelijk ben ik er uit geklommen.

 

Ondertussen zijn we weeral 6 jaar verder. 6 jaar zonder verliefdheid. Ergens denk ik dat ik mezelf verboden heb om nog verliefd te worden, als een soort van zelfbescherming. En dat vind ik niet tof, maar ik kan er niets aan veranderen. Het is zoals het is. En toch, klopt dat wel? Ik heb een goeie vriendin die ik ondertussen al een goeie 5 jaar ken. En nee, ik ben niet verliefd op haar, maar gewoon vriendschap is het ook niet. Het bevindt er zich ergens tussen. Heel erg veel zien we elkaar niet, maar als we elkaar zien worden we altijd naar elkaar toegezogen. Als we in groep zijn, staan we altijd naast elkaar, zitten we altijd naast elkaar. Ze is de enige die mij regelmatig zo maar eens vastpakt, en bovenal is ze de enige waarbij ik nooit hoef na te denken wat ik moet doen. Mijn arm ligt al rond haar, nog voor ik het besef. Bij iemand anders zou ik dat nooit doen, of op zijn minst eerst 20 argumenten verzinnen waarom ik al dan niet zou doen. Bij haar niet. En tegelijkertijd zit ze ook gewoon heel vaak in mijn gedachten. Plots, zomaar. Voor de mensen die mijn blog al een tijdje volgen, het gaat weldegelijk om het meisje dat al meespeelde in mijn blog 'Impressies' Gisteren hebben we wat ge-smst. En ik heb haar beloofd om ze na de examens mee uiteten te nemen. Iets wat ze meteen heeft aanvaard :)

 

Groet,

Tom

19:47 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Misschien geen verliefdheid, maar je zit wreed kort in de buurt. Veel succes met jullie etentje! Laat je maar eens gaan :-D

Gepost door: Breeg | 14-01-09

Kijk eens aan, goed begonnen... ;-) En ach, je hebt er tenminste een speciale vriendin aan waarmee je goed overeenkomt en leuke dingen kan doen :-)

Overigens, een van mijn kleine observaties die ik ook even wil omzetten in stellingen. Wat denk je van deze?

(1) hoe happy'er de peep, hoe makkelijker 'ie verliefd wordt.

(2) hoe, mjah, 'slimmer' de peep, hoe moeilijker 'ie verliefd wordt. Met als uitzondering dan de eersteklasse nerds die euhm iets minder sociaal voelend zijn.

Shoot! Ik grasduin ondertussen in de boeken op zoek naar wetenschappelijke evidentie ;-)

Gepost door: Trits | 14-01-09

voor de kritische taalkundigen: happier en happy'er zijn beiden ok :-) Het ene is Engels, het andere verbasterd Nederlands ;-)

(kwestie dat op de juiste dingen geschoten wordt ;-)...)

Gepost door: Trits | 14-01-09

en met een grote glimlach kijk ik terug naar mijn verliefdheden, de briefjes die ik kreeg van mijn eerste vriendje, samen naar de walkman luisteren met mijn jeugdliefde enzovoort
wat is het toch fijn verliefd geweest te zijn!
hihi

Gepost door: soet | 15-01-09

je bent verliefd. ik zie het. laat even los, en het komt vanzelf.

Gepost door: shrink | 18-01-09

Ons parcours is vrijwel hetzelfde. Wat jij ervaart daarin ook. Het zou niet mogen, maar ik ben jaloers, wat betreft dat niet hoeven nadenken.

Zie haar graag, maak er werk van, da's de enige raad die ik je kan geven.

Gepost door: Trom Boone | 21-01-09

De commentaren zijn gesloten.