26-01-09

Fabeltjeskrant

Misschien is Kim D.G. wel gesponserd door de krantenlobby. De extra katernen worden weer volop gedrukt en de oplages schieten de hoogte in. Bladzijden en bladzijden vol onnozeliteiten en van de pot gerukte tekst. Sommigen verdienen goed geld aan drama's. Ik schets een karikatuur, maar ergens schuilt er wel iets van waarheid in.

Ik keur niet goed wat er is gebeurd, absoluut niet. Maar meedoen met de emotionele massahysterie? Nee dank u, daar pas ik voor. Meer zelfs, ik snap de hele heisa niet. Laat ons eerlijk zijn, zouden de reacties ook zo overdreven worden als dit was gebeurd in Noord-Frankrijk of ergens in Nederland of Duitsland? Ik denk van niet. Zelfs al is het in Dendermonde, dat maakt voor mij niks uit. Ok, het is ziek en niet goed te praten. Maar that's it voor mij. Geef mij gewoon de nieuwsfeiten, al de rest errond interesseert mij geen hol.

Ik neem dan ook zwaar aanstoot aan wat sommige kranten publiceerden dit weekend. Foto's van zijn appartement, foto's van het huis van zijn ouders. Wat heeft dit nog met de zaak te maken? En dan die getuigenissen van buren van buren: 'Ja, we vonden hem zonderling, hij zei nooit een goeiedag'. So what? 90% van de mensen waar ik naar knik op straat knikken ook niet terug. Gevaar!

Verder natuurlijk ook weer de traditionele, ondertussen voorspelbare pistes: de schuld van het internet, muziek en films. 'Moeten we niet gaan censureren?', klinkt het weer her en der. Jep, dat is de oplossing! Plunder maar mijn DVD-kast, want ik voel een 'Ichi The Killer'-bui aankomen. Ik weet nog niet precies wie ik aan vleeshaken zal laten bengelen en begieten met kokende frituurolie, maar eens komt het er van. Zeker en vast. Ook van mensen met in hun puberjaren lang haar, en die het daarna afscheren, dien je bang te zijn. Kijk maar naar Hans van Temsche en Kim D.G. Dat kàn toch geen toeval zijn? Ik kan meteen al de helft van mijn vriendenkring als staatsgevaarlijk beschouwen...

Geen marsen voor de slachtoffers van een pedo-priester die 20 jaar ongestoord zijn 'daad van god' kon verrichten. Geen rouwregisters voor de 300 (!) doden die een Mexicaan op zijn geweten heeft, en die hij liet verdwijnen door de lijken op te lossen in zuur. Geen relativering. En toch, volgende week praat niemand hier nog over en dut de goegemeente weer in. Kijk maar naar de hetze rond die kinderen in het weeshuis in Bulgarije. Of naar de doden die wekelijks in het verkeer vallen.

Maar ik moet natuurlijk opletten wat ik zeg, want anders ben ik weer 'harteloos' ;)

groet,

Tom

21:08 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Ik kan je grotendeels volgen, Tom.

Ik erger mij overigens kapot aan de talloze reacties van jan en alleman op de fora van de kranten. Zelf volg ik enkel het forum van de Standaard maar je kan je niet voorstellen wat ik daar al allemaal te lezen kreeg. Iedereen, ook en vooral de mensen die eigenlijk niets met de hele zaak te maken hebben, moet blijkbaar zijn zegje kunnen doen over hoe de dader moet bestraft worden, wat de oorzaak van dit drama is, ... Ik begrijp dat iedereen onder de indruk is van het gebeuren maar die overdreven reacties van velen vind ik echt ergerlijk.

Gepost door: Linn | 27-01-09

De sensatiezucht van de media is er echt wel zwaar over. Wat niet wil zeggen dat we harteloos zijn, hoor Tom. Eigenlijk ben ik het gewoon helemaal eens met je post... bespaart mij het werk om het op mijn blogje te zetten ;-)

Gepost door: Breeg | 27-01-09

En zeggen dat ik in mijn goede oude studentenjaren de mediakluchten rond Columbine mocht ontleden voor cognitieve sociale psychologie (*drewl*) en we het unaniem eens waren over de vergaande hysterie die Amerikanen in hun berichtgevingen bundelden. "Gelukkig zijn wij niet zo..." Yeah, times change.

Gepost door Trits

Gepost door: Trits | 28-01-09

De commentaren zijn gesloten.