03-03-09

Stop stopkinderporno

Ja, hij staat online. De bewuste site waar de laatste paar dagen al zoveel om te doen is geweest in de media. Toen ik voor het eerst van het initiatief hoorde, was ik al meteen tegen. Om te beginnen vond ik het idee al compleet contradictorisch. Het kerndoel is namelijk om mensen informatie te geven of er al dan niet een veroordeelde pedofiel in de buurt woont. Alleen werd er meteen bijgezegd dat er noch namen, noch adressen of foto's zouden gepubliceerd worden (en gelukkig maar). Maar in mijn ogen zijn het net de namen, adressen of foto's die het verschil maken tussen non-informatie en informatie. Je krijgt dus enkel een ja of nee als antwoord.

Non-informatie dus met andere woorden. Want wat kun je nu met die 'wetenschap'? Stel dat het antwoord ja zou zijn, wat dan? Kinderen opsluiten hele dagen? Dat vind ik eveneens een vorm van kindermisbruik, maar goed, dat mag dan weer niet luidop gezegd worden nietwaar ;) Daarenboven schermt men met het gegeven dat men enkel mensen in beschouwing neemt die effectief door een rechtbank zijn veroordeeld. Maar die informatie moet via een slachtoffer aan de site doorgegeven worden. Dat is op zijn minst al discutabel. Daarnaast moet een kopie van het vonnis meegestuurd worden als 'bewijs'. Ik twijfel ten zeerste of een vonnis zo openbaar is... Bovendien is er geen enkele garantie dat de informatie up-to-date blijft, dat ze controleerbaar en volledig is. Want de site baseert zich enkel op informatie van de slachtoffers. Dat betekent ook dat als een dader verhuist, het slachtoffer een nieuw adres moet kunnen doorspelen of dat anders de informatie al niet meer klopt. En dan beweert de heer Hölsken, stichter van de site, dat (en ik citeer) 'ikzelf ben ervan overtuigd dat onze info in 99 procent van de gevallen correct zal zijn'. Nou meneer Hölsken, daar ben ik dus niet van overtuigd. Hele dikke lul ja.

Nu, interviews lezen, het nieuws analyseren en een eigen mening vormen is één ding. De bewuste site eens gaan bekijken is natuurlijk nog iets anders. De vormgeving op zich gewaagt toch van enig professionalisme, maar dat verandert meteen van het moment dat je begint te lezen. Stukjes tekst die een doorsnee 12-jarige (oh de ironie) tien keer beter kan schrijven, geen of niet bestaande bronvermeldingen en een samenraapsel van allerlei gecopy-paste artikels van de eerste de beste obscure nieuwssites (van tijd tot tijd zelfs met de reclameboodschappen meegekopieerd) . Zelfs van werkstukjes van een scholierensite worden als wetenschappelijke stellingen geponeerd... Heel professioneel allemaal! Applaus!

Zo blijkt de heer Höskens, en zijn team (?), het ook niet zo nauw te nemen met de Nederlandse taal. Als ik ergens DT-fouten tegenkom in brieven, site's, advertenties of gelijk welk drukwerk van mensen/bedrijven/instanties die zichzelf toch zo au sérieux nemen, dan doe ik dat al meteen niet meer. Als ik ook in het rubriekje 'wie zijn wij' tot driemaal toe 'ik vindt' zie staan in één en dezelfde zin (!), dan stop ik meteen met lezen. Het is echt van een bedroevend laag niveau, iets wat nog geïllustreerd wordt door de smeekbede om donaties te storten. Komaan, zijn mensen eigenlijk zo simpel? Het doet mij in ieder geval meteen aan een zinsnede uit een Urbanus-liedje denken: 'Perfect, zei de hoofdredacteur, de mensen willen bedrogen worden'. Je zou het nog moeten geloven ook...

Dat deze site een moreel bedenkelijk initiatief is, wist ik al van bij het begin. Dat de initatiefnemer daarenboven gespeend is van enig gebrek aan intellect en ethisch inzicht, en dat daarenboven maar al te graag openlijk tentoon spreidt, pleit ook al niet in het voordeel. Dus wat mij betreft: zo snel mogelijk dit soort zever van het net halen. En wat de media betreft: als elk ondoordacht initiatief van gelijk welke hobbyist met teveel tijd dit soort aandacht blijft krijgen, dan behoort de komkommertijd voor ééns en voor altijd tot het verleden. En blijft mijn vertrouwen in de journalistiek maar builen en blutsen verzamelen.

groet,

Tom 

 

*update: blijkbaar wordt er ook flink gecensureerd op die site. Lees: kritische, onderbouwde meningen worden blijkbaar genadeloos van de site gehaald... Waarschijnlijk omdat ze niet in het plaatje passen :) Achja

 

22:25 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Voila dat is voor mij weeral een post gespaard op mijn blogje want ik wilde eigenlijk ongeveer net hetzelfde schrijven.

Gepost door: Breeg | 05-03-09

idem :p
heb die man op de radio gehoord: man man wat een rond-de-pot-lullende-keeskop zeg. Ik vroeg me de hele tijd af 'jamaar wat is nu het nut,wat zijn mensen ermee' en die madam van de radio blijkbaar ook maar die pee bleef maar lullen. Toen heb ik het maar uitgezet , twas me beu. Inderdaad wat een zever zeg! En deed me ook aan de film 'Little Children'.

Gepost door: maxie | 06-03-09

denken

Gepost door: maxie | 06-03-09

De commentaren zijn gesloten.