23-04-09

Kneuterigheid

Ik ben niet de persoon die van kneuterigheid houdt. En toch moet ik vaststellen dat kneuterigheid nog altijd regeert in ons land. Verkavelingsmentaliteit, whatever... je verzint zelf nog maar enkele andere synoniemen.

Een ander iets waar ik niet van hou, is 'Het Nieuwsblad'. Wat een ongelooflijke verspilling van papier en inkt is me dat zeg. Het moet zowat de grootste verspilling van papier en inkt zijn, na de bijbel en de koran en dat soort ongein. Al jaren vraag ik mij luidop af waarom er nog jaarlijks om en bij de 250 euro voor een jaarabonnement wordt neergeteld door mijn ouders. Een zinnig antwoord heb ik nog steeds niet ontvangen. En toch, toch blader ik bijna dagelijks nog door die gazet. En elke keer opnieuw krullen mijn tenen op. Dt-fouten, drukfouten in titels, artikels die midden een zin worden afgebroken, ... noem het maar op. Om nog maar te zwijgen van de eenzijdige en vaak ook onjuiste informatie. Of noem het gewoon maar non-informatie. De koppen vandaag waren:

- 'School gooit Carl en Thomas (15) buiten na onschuldig grapje'. Twee scholieren zijn van school zijn gegooid nadat ze een sleutel van een sleutelbos van school hadden gepikt, en verstopt. Een hele polemiek natuurlijk omdat ze 'te zwaar zijn gestraft'.  Tja, een compleet terechte beslissing in mijn ogen. Gebrek aan humor mag inderdaad heel erg zwaar bestraft worden. Ze kunnen niet vroeg genoeg leren dat het laatste wat we nodig hebben nog een nieuwe ben crabbé of geert hoste is (merk op: bewust kleine letters). Andere grappige interventies van de nieuwe gaston en leo waren rondrijden op bureaustoelen en tandpasta aan deurklinken smeren... Woehaha, ik kom niet meer bij. 'Scholen moeten stilstaan bij de gevolgen van zo'n beslissing. Gelukkig worden de jongens goed opgevangen en hebben ze intussen een nieuwe school gevonden, maar voor hetzelfde geld loopt het verkeerd met hen af', aldus hun ouders... Welja, volgens mij zijn beide gasten al voor goed verloren voor de goeie smaak, beste ouders...

- 'Albert en Paola katholieker dan u dacht' Welja, ten eerste heb ik al moeite met het feit dat 'Het Nieuwsblad' meent te weten wat ik dan denk. Wel, ik kan met de hand op het hart zeggen dat ik in heel mijn leven nog geen halve seconde heb gedacht aan de correlatie tussen het koningspaar enerzijds, en het katholicisme anderzijds. En verder van de rest: who gives a fuck?

- 'Opmerkelijk: 't is crisis: baas Omega-Pharma ruilt BENTLEY in voor SKODA' Ja, inderdaad, ook dat is zeker nieuws dat de voorpagina waard is. Het zal mij werkelijk worst wezen in welke wagen Marc Coucke rijdt en wat zijn gedachtengang is om al dan niet de keuze voor een bepaald merk te maken. Wat volgt er morgen: Het leven na Fortis, Etienne Davignon koopt onderbroeken in de Zeeman? Een kleine tip aan het nieuwsblad: Als je dan toch persé een foto van een Bentley Continental wil posten, zorg dan dat het de juiste is. Coucke lijkt mij namelijk meer een Continental GT of Flying Spur-type ipv een GTC-type. En als je er een prijs bij zet, zorg dan dat die correct is. Of laat mij dan tenminste weten waar ik die nieuwe Bentleys kan kopen voor 200000 euro. Dan koop ik er meteen een stuk of 5 en verkoop ze door voor 240 à 250000 euro. Ik een mooie winst, en de koper ook content, want een schone korting op de échte nieuwprijs.

Om maar te zeggen dat het niveau van 'Het Nieuwsblad' niet al te hoog is. Verder artikels over een klant die in het kelderluik van 'Fleur Délice' uit 'Mijn restaurant' is gevallen en haar arm brak en een artikel van een halve bladzijde over Ludo Boeykens uit Meldert, die drie kwartier moest wachten op een bedpan in een ziekenhuis (I kid you not, een halve bladzijde!). De ondertitel luidde overigens 'Patiënt moet behoefte doen op krant'. Wel, ik hoop dat het een exemplaar was van 'Het Nieuwsblad'.

Maar het artikel waar ik nog het meest van achteroverviel, was dat op pagina 10 'Ziekenhuis betaalt taxi voor 'bange' verpleegsters'. Ik viel achterover van wat er in het artikel beschreven stond, niet zozeer van het artikel an sich (het was compleet foutloos geschreven, dus 10 op 10). Even de situatie schetsen: blijkbaar is het onmogelijk voor medewerkers van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas om hun auto vlakbij het ziekenhuis te parkeren. De wagen moet op een vijftal minuten van het ziekenhuis worden geparkeerd. Nu heeft het ziekenhuis een taxi-dienst ingeschakeld om verpleegsters die de late shift doen, iets na 22u00 naar de parking te voeren. Een rit van ongeveer een minuut. En waarom? Ja, dat vraag ik mij na het lezen van het artikel nog altijd af: waarom toch? Blijkbaar omdat de verpleegsters zich onveilig voelen.

Nu sta ik altijd al wat sceptisch tegenover het onveiligheidsgevoel, aangezien dat iedereen zich de dag van vandaag altijd en overal onveilig voelt. Maar goed, het zou natuurlijk kunnen dat er al verschillende verpleegsters zijn lastig gevallen of beroofd ofzo, of dat de buurt inderdaad ruig is. Maar dat is niet zo. Meer nog, de kneuterige verpleegster Thérèse vertelt: 'Je mag het gerust schrijven: ik ben doodsbang als ik 's avonds laat (tussen 22u00 - 22u30 *noot van de blogredactie*) te voet naar mijn wagen stap.' zegt Thérèse D.B., verpleegster in het ziekenhuis Nikolaas. Ze hoeft maar over haar dagelijkse tocht in het donker (hallo Thor! *nvdbr*) te praten, of haar stem begint te bibberen. 'Met de daver op het lijf stap ik elke avond stevig door. Met mijn gsm in de aanslag en mijn autosleutels, zodat ik onmiddellijk kan instappen.Ik heb nog nooit iets naars meegemaakt. Ik ben nog niet aangevallen, zelfs niet nageroepen. Preuts kun je me ook niet noemen, en toch voel ik me hier onveilig.'

Kneuterigheid troef! We leven meer en meer in een maatschappij die geregeerd wordt door angst. Wij zijn goed, al de anderen zijn slecht; Subjectieve onveiligheidsgevoelens die op niks gebaseerd zijn; het toejuichen van naar fascisme ruikende praktijken (is het niet Chris Hölsken of Jean-Marie Dedecker?)...

Zal ik er wakker van liggen? Wel nee, helemaal niet. En ik zal al helemaal mijn doen en laten niet laten bepalen door de angst van wat er allemaal niet zou kunnen gebeuren... Nee, ik zal er mij hoogstens zo nu en dan eens flink druk in maken en mijn vlammende mening laten horen ;)

groet,

Tom

21:10 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

amai manneke manneke. Die koppen werken op de lachspieren ze. Nog een geluk dat ik wereldvreemd ben en nooit kranten lees(wel journaal kijk) want aan zo'n dingen zou ik me dus ook ergeren...en dan nog het meest van al aan dt-fouten

Gepost door: maxie | 24-04-09

Dt-fouten?
"Ik ben niet de persoon die van kneuterigheid houdT"
Nu is het natuurlijk niet van uw gewoonte, lijkt me. En hallo, leuke blog!

Gepost door: Caroline | 24-04-09

Onveiligheidsgevoel... het woord doet de haartjes op mijn armen rechtstaan. Een woord van subjectieve media, rechts geƶrienteerde partijen, op sensatiebeluste personen. Kunnen we dat woord niet gewoon uit de woordenboeken schrappen, het leven zou zoveel aangenamer worden.
Oja 'het nieuwsblad' nog zoiets dat de haartjes op mijn armen doet rechtstaan evenals die in mijn nek en de fictieve op mijn rug...

Gepost door: hppgrl | 24-04-09

je hebt gelijk Caroline... *bloos*

Gepost door: Tom | 25-04-09

ellende Het is een gazet vol ellende, maar vlak dan ook de Nederlandse telegraaf nie uit, das zo mogelijk nog verschrikkelijker.

Gepost door: Danique | 25-04-09

Op het werk kom ik zowat alle kranten tegen... en geloof me, er zit bitter weinig verschil in. Ze zijn in hetzelfde bedje ziek... en dan verschieten ze ervan dat de verkoopcijfers achteruit gaan... tsssss

Gepost door: Breeg | 27-04-09

De commentaren zijn gesloten.