01-06-09

7 Virtues

Niet half zo interessant als de 7 hoofdzonden natuurlijk, maar het stokje ging nu eenmaal over de 7 deugden des levens. Dus Breeg, en andere lezers, hier zijn ze:

1. Voorzichtigheid.

Dit is meteen een vrij moeilijke omdat ik op dat vlak niet voor één gat te vangen ben. Op sommige gebieden ben ik voorzichtig, op andere dan weer niet. Ik ben niet de persoon om grote onbezonnen risico's te nemen. Ik pluis bijvoorbeeld graag dingen uit vooraleer ik iets koop waardoor ik eigenlijk al weet wat ik wil nog voor ik effectief thuis vertrek. Dit is zo op alle gebied, zowel qua kledij, eten als voor elektrotoestellen. Het winkelen op zich beperkt zich dan gewoon tot het zoeken naar wat ik wil en na 2 minuten weet ik meestal of ik zal vinden wat ik zoek of niet. Nu, is dit voorzichtig? Niet echt in mijn ogen.

Tegelijkertijd ben ik bijvoorbeeld dan wel heel beslist in het verkeer. Ik zal altijd zelf stoppen om voetgangers te laten oversteken of ik vertraag bij een voorrang van rechts. Aan de andere kant steek ik dan ook bijna blindelings over op een zebrapad of pak ik blindelings mijn voorrang. Uiteraard altijd met een zekere reserve, maar sommige vinden dat 'onvoorzichtig' omdat je nooit weet wat er kan gebeuren. Dat is juist, alleen zorg ik er altijd wel voor dat ik tijdig kan stoppen als iemand mij toch niet zou laten oversteken of het begrip voorrang van rechts niet kent. Meer zelfs, stiekem krijg er een kick van om dat soort mensen dan ook te laten schrikken eigenlijk :) Voorzichtigheid, een subjectief begrip.

2. Rechtvaardigheid

Daar hoef ik geen seconde bij na te denken: Rechtvaardigheid blijft de hoeksteen van mijn zijn.

3. Zelfbeheersing

Ik heb een enorme zelfbeheersing eigenlijk. Daardoor heb ik de reputatie van een rustige en stabiele medemens. En eigenlijk klopt dat wel. Ik denk niet dat er 5 mensen op deze wereldbol rondlopen die mij al écht kwaad gezien hebben. Terwijl kwaadheid toch wel de emotie is waar de zelfbeheersing er vaak als eerste moet aan geloven.

4. Moed

Moedig? Nog zoiets waar ik moeilijkheden mee heb om er iets over te zeggen, want wat is moed? Ik ben zeker niet het type dat zou uitgroeien tot een oorlogsheld of iets dergelijks. Ik zou zeker ook geen goeie ridder zijn in de middeleeuwen, dat staat ook vast. En tegelijkertijd: moet dat dan echt? De grens tussen moed en ongelooflijke domheid is vaak heel dun in mijn ogen.

5. Geloof

Ik geloof eigenlijk alleen in dingen die wetenschappelijk te bewijzen zijn of te staven zijn door onderzoeken waarvan de juiste randvoorwaarden voldaan zijn om van een deftig onderzoek te spreken. Dus ik geloof niet in een god, ik geloof ook niet in zoiets als een lot en ik geloof ook niet dat dingen met een reden gebeuren. Dingen gebeuren nu éénmaal, punt. Ik geloof niet dat dingen van vooraf bepaald zijn en vast liggen. Stel je voor zeg, dat wat je nu ook doet of denkt, compleet zinloos is omdat alles toch al vast ligt?

6. Hoop

Ik ben een raar geval op dat gebied. Ik ben altijd positief naar anderen en hun problemen. Daar kan ik alles relativeren en de mensen een hart onder de riem steken. Hen diets maken dat ze moeten blijven positief denken, wat in mijn ogen gelijk is aan 'hoop'-vol zijn. Bij mezelf daarentegen, kan ik dat niet. Daar ben ik negatief en weiger ik vaak te hopen. Alleen volhouders kunnen mij soms van het tegendeel overtuigen. En gelukkig ken ik wel een paar zo'n mensen in mijn leven :)

7. Naastenliefde

Zo bijbels ben ik nu ook weer niet aangelegd. Wat ik wel belangrijk vind, bij mij start iedereen op gelijke voet. Ik ga nooit af over wat andere mensen over mensen zeggen. Ik wil ze zelf leren kennen en zelf mijn oordeel vormen. Het is al voorgekomen dat bepaalde mensen aan mij werden voorgesteld als 'heel tof' en 'eerlijk' en 'verstandig', en dat ik even later al snel denk: wat een lul of wat een dwaze koe is dit... Het omgekeerde ook :) In mijn ogen is dit naastenliefde: iedereen op dezelfde voet laten vertrekken bij mij en pas daarna oordelen.

Groet,

Tom

 

ps: mensen die dit stokje over willen nemen, zijn welkom :) Ik wacht alvast met smart op dat van de 7 hoofdzonden, want laat ons eerlijk zijn: dat is toch wat de meeste mensen interesseert, nietwaar? :)

17:28 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Oh jee, what's next? Een stand-up performance zondagochtend in de mis? ;) Zo het brave engelke uithangen, foei toch! Gelukkig las ik ook iets over lullen en dwaze koeien :)

Gepost door: Nina | 02-06-09

Dan ben ik blijkbaar opperliefhebber van vettige humor, always good to know...

Gepost door: Nina | 06-06-09

De commentaren zijn gesloten.