29-07-09

Vrienden? Kennissen? Over facebook en andere ongein

Het is me wat de laatste 2 jaar. Overal komen 'netwerk'-sites uit de grond gekropen als waren het vette tettingen tijdens of net na een fikse regenbui. Tettingen is overigens West-Vlaams voor regenwormen. Aangezien vette tettingen stilistisch gewoon veel beter is dan vette regenwormen, gebruikte ik tettingen in plaats van regenwormen. Doch dit intermezzo volledig terzijde.

Netwerksites, daar ging het over. Het begon met myspace enkele jaren terug, maar dat is ondertussen helemaal out natuurlijk. Laat ons eerlijk zijn. Wie nu nog myspacet is een hopeloos fossiel ondertussen. Je hebt ook nog hyves, vooral in Nederland erg populair. Even later volgde netlog en nu is facebook alomtegenwoordig. Oja, en Twitter. Wat een opmars maakt Twitter toch de laatste weken. Tijdens de laatste ronde van Frankrijk is er meer over Twitter gesproken dan over de koers lijkt het wel. Interviews? Persconferenties? Hopeloos verouderd! Nu is er immers Twitter. Dit fenomeen is plots zo machtig dat tijdens live-uitzendingen er soms een uur gezeverd wordt over wat één of andere coureur wel niet op Twitter heeft gezegd. Spannend zeg! Net zo spannend als de koers zelf bijna. Ja, deze hier zat op het puntje van zijn stoel *not*. Enja, ik gebruik bewust het woord zeveren, want het is per slot van rekening opperzeveraar Michel 'oh mensen, pas toch op de vlagjes' Wuyts die de uitzendingen vollult. Michel Wuyts, ah Michel. Kunnen ze die niet samen met Karl Vannieuwkerke, Bart Peeters en Ben Crabbé niet ergens op een trein zetten richting Ouagadougou of ergens die kanten uit? Een enkeltje graag loketbediende, een heen-en-terug ticket overleef ik immers niet. Maar goed, ook dit zijstapje volledig terzijde.

Netwerksites, wie is er niet actief op? Doel is het liefst zoveel mogelijk vriendjes verzamelen, en vriendjes van vriendjes. Want het is toch o zo stoer om er honderden te kunnen showen hé? Nu, ik heb ook zo'n fucking Facebook-account. Volledig tegen mijn wil overigens, maarja ik moest nu eenmaal een account aanmaken om de foto's te kunnen zien van Werchter 2008 die iemand van ons gezelschap had gemaakt. En ondanks het feit dat ik noch mijn eigen naam (Ronny the rocket groet u), noch een foto van mezelf heb geplaatst (nee, ik stond echt niet model voor de flesjes Zwitsal) op die account, toch krijg ik nog heel regelmatig van die irritante mails dat die of die vriendje wil worden met mij. Mensen die ik van haar noch pluim ken vaak, vrienden van vrienden van vrienden...

Vaak wordt mij dan gevraagd: 'Alléz Tom, oe komt dat nu dat ge daar nie aan meedoet?'

Waarom? Omdat zo'n ondingen mij gewoon niets zeggen. Een tweetal weken geleden heb ik naar 13 (!) mensen een mail gestuurd om eens af te spreken om eventueel eens naar de Gentse feesten te gaan. 10 van die 13 mensen ken ik al vele, vele jaren en zijn ook de mensen waar ik vroeger bijna wekelijks mee uitging. (De andere 3 zijn mensen die ik ken via internet, dus die reken ik natuurlijk eventjes niet mee.) Wel, je mag van die 10 mensen (vrienden uit het dagelijks leven zeg maar) eens raden hoeveel er de moeite hebben genomen om überhaupt gewoon te reageren op mijn mail? Ik zou zeggen: overschat het niet!

Nog even bedenktijd...

Het antwoord is: 2. Welgeteld 2 van de 10 hebben gereageerd! Ik vind dit eigenlijk schandalig. Maar goed, veel meer woorden ga ik daar niet meer aan vuil maken. Alleen dat het niet de eerste keer is dat ik dit tegenkom. Zo nu en dan krijg ik ook wel eens een uitnodiging per mail of een smsje van hier of daar. Wel, al kan ik niet gaan, of zelfs al zie ik die mail maar een week later omdat ik reis was ofzo, ik zal altijd antwoorden. Al is het maar om te laten weten dat de boodschap is aangekomen. Dat vind ik toch elementaire beleefdheid, niet?

Het geeft wel weer waarom ik absoluut geen boodschap heb aan facebook en dergelijke dingen. Als mensen in het échte leven nog niet eens de moeite nemen om vriendschappen te onderhouden, waarom zou ik ze dan ergens op een virtuele site willen hebben? Ik heb écht geen boodschap aan het feit dat iemand waarmee ik 18 jaar geleden in het vierde studiejaar zat nu via facebook laat weten dat hij gaat trouwen, terwijl ik hem in geen 12 jaar meer gezien heb. Ook interesseert het mij geen hol dat de labrador van een vriendin van een vriend op het punt staat te jongen of dat de ex van een vriend tijdens het reinigen der aars na een grote boodschap met de wijsvinger door het toiletpapier is geschoten... 

groet,

Tom 

14:12 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Maar allez Tom, dat kan je de mensen in Ouagadougou niet aandoen van die 4 daar naartoe te sturen. Volgens mij krijgen we dan last met de VN.
Zelf vind ik Facebook wel leuk vanwege de kwisjes en spelletjes... het werkt ontspannend. Het is ook allemaal maar om te lachen daar hé...
Waarom dat een hype is? Die mensen die dat ontwikkelen moeten ook hunne kost verdienen, nietwaar? ;-)

Gepost door: Breeg | 29-07-09

feesboek Ik vind Facebook en al die dingen persoonlijk wel plezant. Maar je verhaal over de Feesten is herkenbaar... Ik had met 4 mensen afgesproken, waarvan er 2 de dag zelf hebben afgebeld. Je kan gewoon niet meer op mensen bouwen zoals vroeger blijkbaar...? Iedereen zijn eigen leven...

Gepost door: Josie | 30-07-09

Dat is een behoorlijke portie bitterheid alhier zeg, maar ik begrijp wel waar ze vandaan komt...

Gepost door: Nina | 30-07-09

Gij kent gewoon niet de juiste mensen, ja. Misschien moet ge eens komen shoppen in mijn visnet van 250 kennissen ;-) Maar overall beschouw ik smoelboek gewoon voor wat het is: handig voor de internationale contacten, leuk voor foto's en gezellig voor zij met hevige concentratiestoornissen en een bureaujob ;-)

Gepost door: Trits | 31-07-09

Zijn er aanbevelingen in je kennissenkring Trits? Keuzes van de dag of Trits' tips ofzo? :D

Nee, nie gezeverd. Aan de ene kant sta ik wel achter wat hier schrijf hoor. En aan de andere kant, dat geef ik ook grif toe, ben ik gewoon te lui om zo'n dingen bij te houden. En heb ik ook geen zin om 100 keer mijn eigen smoel te posten op zo'n ding :D Bij 90% van die accounts komt het bij een beetje over om te showen van: kijk eens welk een briljant leven ik wel niet heb :)

Het is mij gewoon een beetje te oppervlakkig vaak. ik heb meer dan één zin nodig om mij te kunnen uiten, zoals je wel vaker aan mijn lappen tekst hier kan merken ;)

groet en viva Roma,
Tom

Gepost door: Tom | 31-07-09

Ik kan hier volledig inkomen, ik wijdde er onlangs ook een post aan op mijn blogje.
Vind het ook ergens zielig dat je nu op Facebook moet om te weten hoe het met je vrienden/kennissen gaat.
Waar is de tijd van de telefoon ... of brieven schrijven ...

Gepost door: stine | 13-08-09

De commentaren zijn gesloten.