31-07-09

Odishon ***1/2

decoration

 

Film: Odishon (Audition)

Land: Japan 1999

Regisseur: Takashi Miike

Voornaamste acteurs: Ryo Ishibashi, Eihi Shiina, Miyuki Matsuda en Renji Ishibashi

Samenvatting:

Zeven jaar nadat zijn vrouw is gestorven, wordt Aoyama uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een auditie. Een bevriende filmproducent zoekt een actrice voor zijn nieuwe produktie. Bovendien vindt hij het tijd dat zijn kameraad weer eens een vrouw ontmoet. Misschien slaat hij zo twee vliegen in een klap. Tijdens de auditie is Aoyama meteen onder de indruk van de verpletterend mooie belletdanseres Asami. Hij neemt haar telefoonnummer over uit haar CV en belt haar voor een afspraak. Na een paar ontmoetingen kan hij echter nog steeds geen hoogte krijgen van de zwijgzame ballerina, maar het lijkt erop dat ze niet degene is voor wie ze zich uitgeeft.

AUDITION bracht bij de Nederlandse bioscoop-première een schok teweeg bij pers en publiek. De aanvankelijk ingehouden vertelling ontwikkelt zich geleidelijk tot een extreme psycho-thriller vol belittekende dijen, adressen van dichtgetimmerde huizen, onzuivere whisky, acupunctuurnaalden, pianosnaren een aantal angstaanjagende tijdsmanipulaties.

decoration

 

Wie Takashi Miike zegt, zegt meteen: aha, iets speciaals. En inderdaad. Audition is iets speciaals. De eerste helft van de film is traag, en heeft op het eerste zicht de inhoud van een doorsnee Konsalik roman. Aoyama verliest zijn vrouw en blijft achter met zijn 8-jarig zoontje. Zeven jaar later vinden zijn zoon, en Aoyama's beste vriend het wel welletjes, en vinden ze dat Aoyama wel weer eens nieuwe vrouw in zijn leven mag hebben. De kameraad van Aoyama, die filmproducent is, organiseert een zogezegde auditie die eigenlijk alleen maar dient om Aoyama aan een nieuwe vrouw te helpen.  Aoyama kiest uit de pakken CV's er 30 uit die hem aanspreken en die dertig meisjes/vrouwen worden ontboden op de auditie. Van meteen is Aoyama volledig verknocht aan de 24-jarige ex-ballerina Asami Yamazaki. Na veel getwijfel belt hij haar op en maken ze een afspraak. En daarna nog enkele. Aoyama's vriend vertrouwt het zaakje niet helemaal, maar daar heeft Aoyama geen oren naar. Hij is in de ban van Asami.

decoration

 

Vanaf dan verandert de toon van de film. Wat begon als een traag ontluikende liefde, verandert al snel in een wervelwind van akelige telefoons op de vloer, afgesneden vingers en tongen en een wirwar van tijds- en plaatsmanipulaties. In een typisch Aziatische vertelstijl is het plots alle hens aan dek bij de kijker om bij te blijven wat zich nu waar afspeelt en wat nu droom of realiteit is. Pure mindfuckerij, en dit alles overgoten met een niet eens zó bloederig sausje. Japanse cinema op zijn best.

In 2001 bracht Miike ook 'Ichi The Killer' uit, nog altijd één van mijn favoriete cultfilms. Daarin vermengt Miike dezelfde perverse ideëen, maar zit het geheel in een veel levendiger en actievoller jasje. Vandaar ook dat deze Audition meer inspanning van de kijker vraagt. Het duurt een halve film, en dan is het een dollemansrit tot het einde van de film terwijl bij Ichi The Killer het tempo veel gelijkmatiger is. Nu, het is een feit dat mensen met martelfantasiëen hier ruimschoots voldoende nieuwe ideetjes kunnen opdoen! Kiri, kiri!

Score: 3,5/5

Groet,

Tom
 

17:42 Gepost door Tom in Filmbesprekingen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

mz niet echt mijn type film :)

ps: jij een andere layout, ik een andere site.

Gepost door: (hppgrl) escapegrl | 03-08-09

De commentaren zijn gesloten.