05-08-09

undercoverstory: VIP op de Lokerse feesten

Deze week ging onze man undercover. Op de Lokerse feesten, als VIP. Nu is onze man misschien niet de meest doorgewinterde festivalganger (het eerste festivalletje werd pas 5 jaar geleden aangedaan) maar in de afgelopen 5 jaar zijn er toch enkele tientallen festivalletjes en festivals gepasseerd. Meer dan voldoende om de term 'festivalmaagd' ver en ver achter zich te laten. Deze keer was het echter als VIP. Een relaas.

Het is rond zeven uur als de auto achtergelaten wordt voor een appartementsblok. Nog een uur voor de optredens beginnen, dus nog ruim tijd om met mijn gezelschap iets te gaan eten. De andere drie kiezen voor garnaalkroketten, ik hou het bij een croque. Een speciale croque zo blijkt, want hoewel het ding volledig naar kaas smaakt is er toch geen kaas te bespeuren. Heel vreemd. Een klein uurtje later wandelen we het zonovergoten festivalterrein op, dat er piekfijn bijligt. Geen enkel bekertje op de vloer! Een aangenaam gevoel en de verwondering stijgt nog als blijkt dat heel het terrein onderhouden wordt door welgeteld 1 jobstudente. Een waar toptalent op kuisgebied als je het mij vraagt! Nu, aan de andere kant: ze had het mij beloofd ook dat het piekfijn zou liggen. Hulde!

De mannen van 'The Hickey Underworld' geven van katoen. Strak, luid. We blijven wat achteraan hangen op het terrein, want het staat écht luid. Even later zou een geluidstechnicus in de vip-bar laten vallen dat ze eventjes boven de maximum capaciteit van de installatie zijn gegaan. Rock & Roll baby! Een ruw 'Yeaaaah!' wordt door mijn stembanden naar buiten geperst bij het einde van elk nummer. Hoe luider de 'yeah', hoe beter ik het vind. Daarvoor was mijn voet al oncontroleerbaar beginnen meebewegen in het ritme. Ja, the Hickey Underworld rockt weldegelijk. En als Futurehead, de oorwurm die zich dit voorjaar ongeveer 3 maand in mijn hoofd heeft vastgenesteld, wordt ingezet gaat deze VIP eventjes helemaal uit de bol. Daarna vindt het gezelschap het tijd worden om naar de VIP-bar boven te gaan. Ik volg gedwee.

Laat ons eerlijk zijn, de VIP bar heeft zijn voordelen! Dranken zijn er in glas, er zijn tafeltjes en leuke barkrukken, er zijn hapjes en de wc is er proper én bovenal gratis voor de dames. En het is er overdekt, wat bij regenbuien ook wel zo handig is. Gelukkig was daar gisterenavond niks van te merken. Daarenboven is er bediening. Enkele meisjes hebben zich in een minirokje in ruitjesstof gehesen, kniehoge zwarte laarzen aangedaan en een zwart topje. William Lawsons No rules, great scotch staat er op hun onderrug te lezen. En hoewel de bar slechts 5 meter wandelen is, toch laten we ons bedienen. Zo hoort het bij VIPS, toch?

Zijn er dan ook nadelen aan de VIP-bar? Ja, natuurlijk! Eerst en vooral de locatie, vrij ver achteraan op het terrein. Door het feit dat je hoog zit, heb je wel uitstekend zicht op het podium, maar je zit toch helemaal uit de sfeer. Als je naar beneden kijkt zie je veel meer tarmac dan mensen, snap je? Op zich jammer voor iemand als ik, die in de eerste plaats nog altijd voor de optredens en de sfeer naar zo'n festiviteiten gaat. Maar voor de VIPs zelf? De ideale plaats! Mijn god, wat heb ik mij geërgerd!

Netwerken is belangrijk, maar moet dat dan echt op zo'n gelegenheden? Kunnen VIPs niet ergens elders netwerken en het balletje uithangen? Menig scheve blik was ons deel toen we applaudisseerden en onze bewondering lieten horen bij de verschroeiende start van The Manic Streetpreachers. Starten met 2 knallers van hits, Motorcycle Emptiness en Your love alone, getuigt van ernorm veel lef. Het was het begin van een uitstekende set, waarin het 20-jarig vakmanschap van de groep kwam bovendrijven. Maar daar hadden de VIPs geen oog voor. Achter ons hoorde je nog een 'The manic wie? Nog nooit van gehoord!' Zonder schaamte. En welgeteld 4 mensen applaudisseerden er in de VIP-bar. Het waren wij. Ach, het is me toch wat! De barkruk van een vriendin werd schaamteloos gepikt toen ze het waagde even recht te staan om wat mee te shaken.

'Ei, das wel mijn stoel é!'

'Ah, ik dacht dat je die niet meer nodig had, je staat toch recht?'

'Ja, om even te dansen ja'

De vraagtekens verschenen in de man zijn ogen. Shaken wordt niet geapprecieerd bij VIPs. Jammer.

Na een eenzaam optreden van Pete(r) Doherty (de man stond letterlijk alleen op het podium. Enkel vergezeld van een gitaar), besloten we toch naar beneden te gaan. Ah, wat was dat zoveel fijner toch! Overal blije gezichten, dansende mensen. Ik voelde mij direct thuis. Toen een vriendin nog enkele gadgets ging halen (zwart-gele arafat-sjaaltjes) maakten we direct vrienden toen we de kleinoden begonnen uit te delen. Mensen zijn toch snel tevreden hé :)

Een uurtje later trokken we richting uitgang, nog met menig sjaaltje rond de hals. Een meisje komt op ons af. Of ze niet zo'n sjaaltje mag hebben, dat ze dat toch zo graag ziet. Tuurlijk kan dat. Ik merk haar vriendin op die  verlegen enkele meter van ons blijft staan. Ik stap er op af, en drapeer vakkundig een sjaal rond haar hals. Ze glimlacht en vraagt of ze die mag houden. Ik knik.  Ze lacht haar beugeltje bloot en geeft me spontaan een zoen op de wang. Daar wordt een mens nog eens content van zie! Zorg er goed voor hé en veel plezier ermee, zeg ik nog. 'Jajjajaja, zeker! zeker!' antwoordt ze enthousiast, zoals alleen jonge tienermeisjes enthousiast kunnen zijn. Even later horen we de twee nog gillen en kraaien van plezier 'Waaaaaa, ik heb altijd zo'n sjaaltje willen hebben!'... Dat is nog eens sfeer die je niet in een VIP-tent vindt zie. En daarmee is eigenlijk alles gezegd!

groet,

VIP-Tom

13:41 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Motorcycle emptiness, god zeg, waar is de tijd?? Morgen nog eens opzetten sie, jeugdsentiment :)
Die VIP-toestanden zijn inderdaad boring as hell, zo'n stijf en zuur gedoe...
Waarom deelden jullie in godsnaam gratis van die sjaals uit? Krijgen die studentjes al niet genoeg honderden euro's van mama en papa om al die festivals af te schuimen?

Gepost door: Nina | 05-08-09

hickey Hickey is zalig he, heb ze onlangs ook gezien op de gentse feesten. manics vorig jaar op pukkelop gezien en was ook zeer aangenaam verrast, verschhot er zelf van hoeveel hits die eigenlijk hebben gehad door de jaren heen...

Gepost door: josie | 06-08-09

Nee Nina, da krijgen de meeste niet denk ik :D Daarenboven: wat moeten wij, we waren daar met 4, met 20 sjaals of daarrond? Dan geef je ze beter weg toch? De naakten kleden, is dat geen van de 10 geboden? :D

groet,
Sint-Tom

Gepost door: Tom | 06-08-09

En waren daar ook BV's in die VIP-tent? En heb je geen handtekeningen gevraagd dan? En mag ik er één overkopen, bijvoorbeeld van Will Ferdy??!! Pleaaaaase?

Gepost door: Lentesneeuw | 06-08-09

Jamaar hoe komt gij dan aan die 20 exemplaren?

Gepost door: Nina | 06-08-09

Officiële uitleg: gadgets voor de VIP's hé

Eerlijke uitleg: op niet geheel legale wijze :)

Groet,
Tom

Gepost door: Tom | 07-08-09

De commentaren zijn gesloten.