23-09-09

Toms handige file-gidsje!

hoi,

dat er over een niet onaanzienlijk percentage autobestuurders/bestuursters terecht de vraag gesteld kan worden of ze hun rijbewijs bij een pakje bakboter cadeau hebben gekregen, is stilaan wel bekend. Dat weten we allemaal. Alleen is er bij een bepaalde verkeerssituatie - namelijk de file - bij mij een sterk vermoeden dat het aantal bakboter-rijbewijsbezit(s)ters oploopt tot een flink stuk in de 90%. Alsof bij het zien van een file op een snelweg en het rijden in een dergelijke file, de latente mongool in velen hen wakker wordt. Dus na menig gevloek en het talrijk aantal tandafdrukken die er afgelopen week op mijn stuur zijn bijgekomen (jaaa, werken op de E403), heb ik maar besloten een simpel gidsje met richtlijnen over goed filegedrag te publiceren.

Richtlijn 1: Kies een rijvak uit

Kies een rijvak uit? Ja, kies gewoon een rijvak uit ja! Het maakt niet uit welk rijvak, maar kies er gewoon één uit. Blijf niet twijfelen tussen twee rijvakken, en rij vooral niet tegelijkertijd over twee rijvakken. De keuze van rijvak maakt ook niks uit, enkel als je weet dat je afrit binnen afzienbare tijd binnen bereik ligt, kies je best het rechterrijvak uit. Eenmaal de keuze voor een rijvak gemaakt, blijf er dan ook op!!!

Richtlijn 2: Volg de situatie op je rijvak

Staan je voorgangers volledig stil, dan is het ook aangewezen om zelf volledig stil te gaan staan. Kwestie van bumperschade te vermijden. Rijdt de file op je eigen rijvak 30 per uur sneller dan je buurvakken, rij dan ook 30 per uur sneller. Ga dan niet als een kasplant ook 5 per uur rijden, terwijl er voor je een gat van 100 of meer meter ontstaat... 

Richtlijn 3: Pas ritsen toe en moei je niet met een ander rijvak.

Blijkbaar denken de meeste bestuurders/bestuursters dat bij een file voorafgaand aan een wegversmalling, alle andere rijvakken plotseling 'verboden gebied' zijn. Dan gaan ze plots allemaal in een rijtje aanschuiven, en laten ze het andere rijvak volledig vrij. Op zich geen probleem, zoals ik al in Richtlijn 1 zei. Maar helaas, daar begint het probleem...

Velen zijn jammergenoeg de aan achterlijkheid grenzende mening toegedaan dat iedereen die dan de file oversteekt op een vrij rijvak, een crapuul is die beloond moet worden met middelvingers, lichtflitsen en daarenboven het liefst moet gehinderd worden door met hun eigen voertuig de doorgang te versperren of ze te 'pesten' door ze niet te laten invoegen bij de effectieve wegversmallingen. Zo'n individuen, die onwettelijk het recht in eigen hand nemen, zijn voor velen van die oelenwappers die vrijwillig in het rijvak gaan staan waar de file het langst is, ware helden! Ik vind ze evolutionair gezien nog onder een amoebe zitten. Of het zijn economisten van opleiding, dat kan ook. 

Want geef toe, waar slaat het ook op? Het alsof je in de supermarkt aan de kassa komt en je keuze hebt tussen kassa 1 waar 15 mensen met een volle kar staan te wachten, en kassa 2 waar 2 mensen met elk drie producten in hun handen staan te wachten. Als je persé aan kassa 1 wil wachten, dan is dat je volste recht. Maar je gaat dan toch ook niet met tomaten gaan gooien en je als een doorsnee voetbalsupporter gaan gedragen omdat iemand anders voor de snellere kassa 2 kiest? Waarom gebeuren dat soort dingen dan wel in een file? Ik ben er nog niet uit. 

Ik wacht met smart op een deftige uitleg. En ondertussen blijf ik files oversteken en beantwoord ik middelvingers met de glimlach, wetend dat ik niks verkeerd doe. (én sneller thuis ben ) Wanneer komt er eens een sensibiliseringscampagne omtrent het ritsen? Ik ben voor!

groet,

Tom

ps: vorige lap tekst mag zonder toestemming van de uitgever verder verspreid worden in het belang van kortere files!

20:17 Gepost door Tom in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Wel ja, ik ben allang aan het broeden op een mirakeloplossing om een persbericht van die aard in ELKE Belgische brievenbus te krijgen...

Gepost door: Nina | 25-09-09

Nina, je wordt mijn absolute heldin als je dat erdoor krijgt! :)

Gepost door: Tom | 26-09-09

Ik ben ook voor! Eindelijk nog eens iemand met een beetje zuiver verstand wat betreft verkeersregels en aanverwanten (over de rest van uw verstand kan ik (nog) niet echt oordelen) Het woord ritsen kennen er nog maar weinig, ze denken dat dat een tiret is en begrijpen langs geen kanten wat een ritssluiting met verkeer te maken heeft.
Ik heb een hekel aan oncapabele chauffeurs, in of rond of naast de files, maakt niet uit. Ook al spreek ik hiermee tegen mijn eigen rayon, vrouw zijnde en al: de meeste madammekes zijn echt megadebiel op de baan! Echt echt echt!
Ik pleit voor jaarlijkse praktische examens en extra rijlessen wanneer nodig! Ik wil eventueel zelf instructeur en examinator/-tresse zijn, gratis. Ge zou nekeer rap zien hoe weinig er nog de baan zullen opmogen van mij! :-)

Gepost door: Margo | 29-09-09

Als je een paar jaar rijdt vergeet je dit kennelijk allemaal gezien de puinhoop op de wegen der lage landen...gelukkig ben jij not so ordinary ;)

Gepost door: Danique | 29-09-09

Ha, ik ben niet de enige die netjes het vrije vak op tuf en daarna claim in te ritsen. Zoals ik zelf steeds braafjes een ritsende passant voor me laat inritsen. Maar oh wee MIJN middenvinger als er dan plots een meute van 5 man meent voor te steken. En dat is dan gèèn krapuul of wat?

Gepost door: Trits | 30-09-09

Hé Tommeke zag ergens U blogje staan als aanbevolen, bij Skynet, over dit fileleedstukje, je wordt beroemd. Log maar eens in en kijk rechts ergens. X

Gepost door: Danique | 30-09-09

@Margo: never ever doubt my intellectual abilities ;)

@Danique: Bedankt om het even te melden! Kvind het wel geestig :) Handtekeningen verkrijgbaar!

@Trits: ritsen geldt voor iedereen, dus je hebt natuurlijk gelijk dat je er geen 5 tussenlaat :) Eentje is genoeg!


Gepost door: Tom | 30-09-09

Mijn ervaring op de Belgische wegen leert mij... dat de Belgen echt wel allemáál meteen een baanvak kiezen...de middelste! Altijd en overal! Hebben jullie bermvrees?? Ik snap het niet, maar rechts is zooo vaak vrij...we moeten met een enorme slinger iedereen altijd over links inhalen als wij van de rechterstrook komen. Wat het ritsen betreft..heb aan niks zo'n hekel als aan bestuurders die dan inderdaad denken dat ze het recht in eigen hand moeten nemen en middenop te moeten gaan rijden om anderen het inhalen te beletten...vrachtwagenchauffeurs hebben daar nog wel eens een handje van...ergerlijk! Rijbewijs afnemen die lui! Hebben ze tijd om een echte studie te gaan doen en werkelijk rechter te kunnen worden!
En oh ja...er staan vaak borden hè 'vanaf hier ritsen'...vroeger hoeft dus niet...ik rij dan ook ook altijd door tot dáár...middelvingers of niet! Of het aan vrouwen eigen is om stom te doen in het verkeer, ik geloof er niks van, ik zie het kerels ook zo vaak doen, meesjokken met de meute. Maar die middelvingers...dat zijn toch wel vaak diezelfde mannen hoor...vrouwen winden zich nooit zo op in het verkeer volgens mij!
Mooi postje, leuk dat ik het nog zag staan op Allesoverde! :-)))
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 18-10-09

@MizzD: hoe grappig! Ik heb net de indruk dat het vooral de Fransen en Nederlanders zijn die heel graag in het midden blijven plakken op de snelweg. :D Nuja, sommige Belgen kunnen er inderdaad ook wat van ;)

Gepost door: Tom | 18-10-09

De commentaren zijn gesloten.